Födelsedagar

ÅTTIO ÅR fyller den 29 dec. fru Kristina Andersson, maka till f. lantbrukaren Viktor Andersson, Botvalde i Gothem.

Änkefru Emma Boman, Bäntebingels i Gothem, fyller åttio år den 31 dec.

SJUTTIOFEM ÅR fyller den 31 dec. f. hemmansägaren Carl Johansson, Övide i Eskelhem. Han har varit mycket verksam inom det kommunala livet. Sålunda har han varit ledamot av kommunalfultlmäktige och boställsstyrelsen, vice ordf. i kyrkostämman och kyrkorådet, kyrkvärd, räkenskapsförare i sparbanken där han alltjämt är Huvudman, saint ledamot av styrelsen för Gotlands södra härads brandstodsförening. Då hån vid senaste årsskiftet lämnade sina uppdrag fick han mottaga Landskommunernas förbunds medalj. Jubilaren har också tjänstgjort som populär och humoristisk auktionist. God och glad och trivsam har jubilaren förvärvat sympati i vida kretsar.

På nyårsafton fyller änkefru Augusta Johansson, Bjärges i Vamlingbo, sjuttiofem år.

Sjuttiofem år fyller den 31 dec. fru Vilhelmina Josefina Pettersson, Kue i Träkumla.

F. jordbruksarb. Olof Hansson, Gisle i Öja, fyller sjuttiofem år den 30 dec.

Sjuttiofem år fyller den 30 dec. fru Johanna Mattsson, maka till f. hemmansägaren Oscar Mattsson, Gans i Näs.

F. lantbrukaren Alfred Lundgren, Alva, fyller sjuttiofem år den 30 dec.

SJUTTIO ÅR fyller den 31 dec. hemmansägaren Axel Jakobsson, Halvands i Garda. Gården, som jubilaren år 1907 övertog efter sin fader, fanjunkaren och nämndemannen L. N. Jacobsson, kom i släktens ägo i mitten av 1700-talet. Det är en gammal släktgård, som omtalas i handlingarna redan från slutet av 1500-talet. Jubilaren har bl. a. varit ordförande i kommunalnämnden, hälsovårdsnämnden och skogsvårdskommittén samt i Garda konsumtionsförening och BF:s lokalavdelning.

På nyårsafton fyller telefonstotionsförest. Erik Nilsson, Sigters i Havdhem, sjuttio år.
Han är född i Lund och kom, till Gotland 1908. Från 1929 drev han trafikrörelse i Havdhem, men överlät rörelsen i andra händer i och med gengasens införande 1942. Jubilaren är sedan 1924 föreståndare för Havdhems telefonväxel, efter att tidigare ha biträtt svärfadern vid arbetet på växeln. Därjämte kan erinras om att han hedrats med uppdraget som ordförande i VRF (Växelstationsföreståndarnas riksförbund) samt om att han är ordförande i visbysektionen sedan dess start 1938. I ett flertal år var han ledamot av kommunalnämnden och i kommunalfullmäktige samt har också tillhört taxeringsnämnden. Han är alltjämt huvudman i sparbanken.
Den frivilliga skytterörelsen har alltid legat honom varmt om hjärtat. I en följd av år var han ordförande för Havdhems skyttegille och han har även tillhört styrelsen för Gotlands skytteförbund. Tidigare var han med i hemvärnets föregångare Gotlands nationalbeväring. Han innehar såväl förbundets som gillets förtjänstmedaljer i silver och vidare kan erinras om att han var mästerskytt för Gotland år 1921.

Änkefru Selma Segerlund, Hagagatan 8, Visby, fyller den 28 dec. sjuttio år.

Sjuttio år fyller den 29 dec. fru Anna Karlsson, Klints i Othem.

F. hushållerskan Anna Malmqvist, Gutevägen 9, Visby, fyller sjuttio år den 30 dec.

SEXTIO ÅR fyller på nyårsafton hemmansägaren och kyrkvärden Elis Nilsson, Smiss i Gerum. Han är född i Gerum och ägare av gården vid Smiss sedan 1925. Bland de många förtroendeuppdrag som han fått mottaga kan nämnas ordförandeskapet i kyrkostämman och skolrådet, i Levide och Gerums kreatursfärsäkringsförening, i pastoratets boställsstyrelse, vidare ledamotskap i kyrkoråd, kommunal, nämnd, valnämnd och taxeringsnämnd.
Han har även varit ordförande i Levide-Gerum skytteförening och allt emellanåt anlitats som auktionsförrättare. Personligen är han en rejäl och präktig man.

Sextio år fyller den 29 dec. fru Hanna Sandgren, Gustafs i Fröjel.

Fru Helny Sahlsten, Munsarve i Hejde fyller den 29 dec. sextio år.

Sextio år fyller den 29 dec. lantbrukaren Alfons Andersson, Koparve i Linde. Han är född på Öland men kom i unga år till Gotlaancl och arbetade i olika kanalgrävningsföretag. Sedan hade han en mindre gård i Levide tills för några år sedan då han köpte gården vid Koparve i Linde. Han har gjort sig känd som en duktig jordbrukare och en rejäl och rättskaffens människa.

Fru Rut Nordström, maka till vaktmästaren Nils Nordström, Hemse, fyller femtio år den 29 dec.

Femtio år fyller den 29 dec. Ida Westerlund, Videbo i Västerhejde.

Fr. Astrid Wiberg, Lummelundsväg, Visby, fyller femtio år den 31 dec.

Femtio år fyller den 30 dec. fru Gulli Johansson, Skarphäll, Visby.

Fru Maja Andersson, maka till lantbrukaren Gottfrid. Andersson, Emilsro i Väskinde, fyller femtio år på nyårsafton. Hon är medlem i lottakåren, Röda korset och kyrkliga syföreningen samt har tidigare varit en mycket anlitad kokarmor.

FEMTIO ÅR fyller på måndag expeditionsvakten Karl Erik Jacobsson, Visby.
Han är född i Visby och började förvärvsarbeta som jordbruksarbetare o. kom så småningom tillbaka till Visby och började på Visby mekaniska verkstad. 1937 blev han mätningsman för rörarbetarna för att organisera upp denna verksamhet. År 1945 lämnade han denna befattning för att tillträda ordinarie befattning som expeditionsvakt vid länsstyrelsen i Visby.
Sedan 1918 tillhör han NTO, under åren 1932-40 var han distriktschef för NTO-scouterna, 1939 erhöll han Svenska Scoutrådets förtjänstmärke dch 1948 fick han motta Scoutrådets förtjänstlilja. I orden Tre Svärd är han medlem sedan 1923 och har tillhört Visby arbetareförening i tjugo år. Han är dessutom ordförande i Civilförvaltningens personals förbund avd. 10 och sekreterare i Visby Folkets husförening. Slutligen kan nämnas att jubilaren är ordförande i Konvalescentföreningen inom vilken han nedlägger ett intresserat och uppskattat arbete.

På måndag fyller styckjunkaren Gustav Nordgren, Follingboväg 41 i Visby, femtio år.
Han är född i Västerhejde och korn i militärtjänst vid Gotlands artillerikår år 1923, blev sergeant i Gotlands trupper 1940 och styckjunkare 1945. Jubilaren har under årens lopp tjänstgjort i olika befattningar, bl.a. som batteriadjutant. Numera är han skjutfälts underofficer i Tofta. Vidare kan nämnas att femtioåringen genomgått Statens brandmästarekurs.
Vid sidan av sin militära tjänstgöring har N. även ägnat sig åt byggnadsrörelse, vilken han startade 1934 och ännu driver. Sålunda har han stått för uppförandet av ett femtiotal bostadshus här i Visby och på andra platser.
Motorsporten har varit och är en av femtioåringens många hobbies. Han var med och startade Gotlands motorcykelklubb och vidare tillhör han Gotlands motorförening. Inom båda dessa sammanslutningar har han också varit synnerligen verksam och nedlagt ett stort intresse, inte minst i sin egenskap av banchef vid tävlingar o. dyl. Även åt jakt och sportfiske ägnar sig jubilaren med intresse, när tillfälle därtill ges.

Gotlänningen
Onsdagen den 24 December 1952
Nr 299

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *