Mera regn, hagelskurar över Gotland.

Skördesiluationen blir allt dystrare.

På åtskilliga betfält går vattne t upp till blasten på rotfrukterna. Bilden är tagen i Gothemstrakten.
En talande bild från en kornåk er i Lina myr, vattnet har stigit onormalt genom det myckna regnandet och omöjliggör allt arbete.

Skördesituationen på Gotland ter sig f. n. ganska mörk — detta gäller särskilt potatisen som på de lägre liggande markerna torde komma att helt förstöras. Vackert väder är något som jordbrukarna mest av alla väntar på. Visserligen klarnade det upp i dag på förmiddagen men väderleksrapporten lovar som Orsa kompani en gång ingenting bestämt.
Kornet och vårvetet står alltjämt obärgat. Man hann få av det och sätta upp det men sedan har ingenting kunnat göras. Det envisa regnandet började och på åtskilliga platser står vattnet blankt kring stackarna. Hampan som ännu står på rot har börjat få känning av rotrötan och vad betorna angår så blir upptagning ytterst besvärlig, särskilt för dem som har maskiner till hjälp, då dessa kräver torr mark.
Myrodlarna har det extra besvärligt. I både Lina myr och Mästermyr är vattenflödet enormt, kanalerna blev hårt ansträngda redan på ett tidigt stadium och allteftersom flödet ökat har också tillstamningen ökat med påföljd att veritabla insjöar bildades. I Mästermyr har vattnet på sistone stigit i höjd med vägen mot Sproge och Fardhem.
Från Ljugarnstrakten rapporteras i dag att man här i går och i natt fått 18 resp. 16 mm. I dag har också förekommit hagelskurar så att marken stundtals låg vit.

Gotlänningen
Måndagen den 20 oktober 1952
Nr 243

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *