Hälsovårdskursen i Roma.

Den av Gotlands läns hälsovårdsförbund anordnade tvådagarskursen på lantmannaskolan i Lövsta inleddes i går av landshövding Hovgard. Han framhöll att i och med nya kommunbildningen har hälsovårdsnämndernas uppgifter ökat och att nämnderna därför behöver få instruktion i aktuella spörsmål.
Förste provinsialläkare Åke Nordlander talade sedan om bostadshygien och konstaterade bl. a. att dåliga bostäder orsakar förluster på hundratals miljoner årligen i form av sjukdomsfall.
Länsveterinär Bror Andersson behandlade livsmedelsbutikernas hygien och slog ett slag för införande av köttbesiktningstvång i alla kommunerna på Gotland för att få bort denna vita fläck på Sveriges karta. I den följande diskussionen anförde yrkesinspektören Gösta Sylwan vikten av att undvika divergens mellan hälsovårdsnämnd och yrkesinspektion beträffande såväl livsmedelsbutik som arbetsplats.
Konsulent Thomas Fhölerrhag talade om renhållning och till sist höll distriktsingenjör Hadar Wadsten föredrag om vatten och avlopp.
I dag besöker kursdeltagarna, som uppgår till ett 40-tal personer, olika livsmedelslokaler i Visby, varpå kursen avslutas med föredrag av inspektör Sylwan och sekr. Curt Häggmark.

Gotlänningen
Torsdagen 16 oktober 1952
Nr 240

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *