Torsburgs läraresällskap

höll årsmöte i måndags på Gutekällaren. Dagens värdar var fröken Jansson och lärare G. Eriksson från Hörsne.
Mötet öppnades av ordf. överlärare R. Carlson, Gothem, som hälsade de närvarande välkomna till mötet. Så meddelades, att en av kretsens förra medlemmar, lärarinnan Margit Ahlqvist, avlidit. Ordf. enrinrade om hennes kamratliga väsen och det och intresse, hon ådagalagt i sitt skolarbete, varpå följde en tyst minut.
Därefter visade fröken Jansson en hel del färgfotografier från olika delar av vårt land och Norge. Bilder och beskrivning mottogs med livliga applåder och ett tack av ordföranden.
Sedan diskuterades »Disciplinen i skolan», vilken fråga inleddes av A. Segerlund. Han framhöll, att denna fråga för närvarande blivit aktuell därför att det är ifrågasatt, att kroppsagan i skolan skall förbjudas samt därför att barnen i många skolor är »försöksobjekt» för en del nya metodiska och pedagogiska påhitt. Om hemmen gjorde sin plikt, skulle straff sällan behöva tillgripas i skolan. Att gå så långt som att genom lag avskaffa kroppsagan i skolan, ansåg han ej lämpligt.
Mötet beslöt att uttala sin protest mot de av våra högsta skolmyndigheter föreslagna åtgärderna i denna sak, ty skulle dessa bli lag, då blir läraren ej herre i skolan utan barnen.
Till sist intogs gemensam middag, varefter ordföranden frambar de närvarandes tack och utbragte ett leve för dagens värdfolk.

Gotlänningen
Lördagen 20 september 1952
Nr 218

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *