Kvinnfolk på taket vid Stux-täckating.

— Jag har varit med om många täckatingar i mitt liv, men aldrig tidigare har det hänt att kvinnfolk varit med uppe på taket och hjälpt till, säger 72-årige Adolf Broman, Broa, som i går var ledare för ett täckating i gammal stil på Masreliez gård vid Stux i Bunge.
— Vi satte i gång vid 7-tiden på morgonen och till en början såg det ut som om vi inte skulle hinna med och klara av arbetet på dagen. Då byggnaden, som skulle förses med nytt tak, är hela 21 meter lång så gick det åt ganska mycket ag, vilken hämtades från Hägur myr. Efterhand som tiden gick så kom det emellertid mer och mer folk och till slut var vi ett 30-tal man från Bunge och omkringliggande socknar som hjälptes åt med taktäckningen, vilken blev klar vid 20.30-tiden. I arbetet uppe på taket deltog även tre kvinnfolk, och det var som sagt första gången jag varit med om något sådant.
Till sist kan nämnas, att förra gången man hade täckating på den gamla gästgivargården vid Stux var för 37 år sedan, f. ö. samma dag som »Albatross» sköts i sank utanför Östergarn.

Gotlänningen
Onsdagen 30 Juli 1952
Nr 173

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *