Massinvasion väntas i Vall om söndag

SLU-ting i vacker och intressant bygd.

Mangårdsbyggnaden vid Linhatte. Gårdens ägare är Holger Linhatte.
Linhatte äng, platsen för SLU:s sommarting om söndag.
Arvid Hansson, Bryungs, på sin
Oliver. Arvid var tidigare en
av de mera framträdande
SLU-arna på Gotland, men
SLS intresserade honom allra
mest.
Handlanden Dahlström, för-
eningsintresserad, framgångs-
rik affärsman.

Årets SLU-ting blir i Vall om söndag. Ett arrangemang av den storleksordningen fordrar omfattande förberedelser. Själva programmet med medverkande från skilda socknar är en väldig apparat som fordrar lång tid för att bli färdig och inkörd. Men även de rent tekniska arrangemangen måste självklart bli många och omfattande.
Vi åkte genom Vall för ett par dagar sedan för att titta på änget och vad man höll på med där. Vi tänkte också samla material för en liten presentation av bygden själv.
Änget var folktomt när vi kom, men gräset var nyslaget och köjslingar, spridda här och var, vittnade om att man var i farten emellanåt med att »snygga upp». Mellan buskarna bedrevs byggenskap, där synbrädskellet till vad som skulle bli tes brädskelett till vad som skulle bli till.
Det är mest kvällarna man har för sådant arbete. Dagarna är bråda som alltid så här års, man kör in hö mellan skurarna, ansar trädan eller håller på med något annat av de tusen ting, som hör landsbygd och lantbruken. Men om kvällarna samlas SLU-agna här i änget, och nog skall allting bli färdigt i god tid före tinget, den saken är klar.
Och vackert är det härnere i Linhatte äng. Det är lövträd av alla de slag och i varierande åldrar. Här finns väldiga ekar som trotsat sekler liksom frodvuxen ask — plus allt det andra som hör ett änge till.
Änget är en gammal kulturform o. motsvarade en gång våra tiders fodervallan. Inte bara gräset kom till användning, utan man samlade även in bladskörden, och det var väl den som gav mest i kvantitet. Den moderna bonden har inte tid med sådant ängsbruk. Vallarna ger också mer både av kvantitet och kvalitet och nu under en tid har det varit mycket arbete med bärgningen av denna gröda. I Vall — och så lär det vara överallt på Gotland — har man i år bärgat den största höskörden sedan länge.
Arvid Hansson, Bryungs, som vi mötte på vägen ner till Linhatte, var belåten med höskörden. Allt var bärgat nu och han Var just sysselsatt med att ansa trädan.
Som gammal SLU-are och framträdande sådan, säger sig Arvid hoppas på att få träffa många bekanta utsocknes hemma i Vall på söndag. Blir bara vädret det rätta är nog saken klar, menar han.
Vall är en av mellersta Gotlands bästa jordbrukssocknar, grödan står tämligen fin i år trots den torka som varit. Till en burgen jordbruksbygd hör också folk med serviceyrken Smeder, byggjobbare, mjölnare, handlare osv. Jordbrukssocknen Vall har gott om folk inom dessa kategorier.
Handlanden Dahlström kan gott få representera dessa. Visserligen gör han affärer med utsocknes också och är känd och välkänd över hela ön, men i Vali hör han hemma mest. När han inte är handlande eller säljer hushålls- och andra maskiner är han med och arrangerar fester, som den i Idrottsföreninens regi i våras med tusentals besökare från hela Gotland. Ty Dahlström är även föreningsman och intresserad sådan. Givetvis är han med i SLU också. Bir vädret fint — och det måste det — kommer mycket folk till tinget på söndag, säger han och vi tror honom.
Tingsarrangörerna har inte bara valt en intressant och vackert belägen plats utan man har även att bjuda på ett som vanligt trevligt och omfattande program. Därför tror även vi — det Vallbor och arangörer hoppas — att många kommer att söka sig till Linhatte och sommartinget om söndag.

Gotlänningen
Onsdagen 23 Juli 1952
Nr 167

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *