Gammal disponentbostad blev trevligt vandrarhem

VALLEVIKEN — den idylliska orten i Rute — var i går platsen för ett trevligt turisti,kt evenemang när det nya vandrarhemmet invigdes i närvaro av en hel del prominenta gäster både från fastlandet och Gotland. Det var inte någon invigning med pompa och ståt, utan en enkel improviserad träff där man gick husesyn och drack kaffe och hade det trivsamt på alla sätt. Lika enkelt och trevligt som man vill ett vandrarhem skall vara och som säkert föreståndarinnan, fru Ulla Svensson, ser till att det blir. Det intrycket fick man i alla fall.

Med både den blågula och turistföreningens blåvita flaggor i topp och en leende föreståndarinna på trappan hälsades gästerna välkomna. Där fanns sålunda direktör Knut Ewerlöf, expeditionschef Carl Uggla med fru, och kanslichef Sehlin från Svenska turistföreningen, landstingsman Arvid Andersson, som representerade kommunen, förvaltare Svensson och kamrer F. 0. Olofsson från Slite Cement, representanter för det gotländska turistväsendet m. fl.
— Vi öppnade redan den 15 juni, berättar fru Svensson, men ännu har vi inte haft mer än 29 gäster, vilket väl beror på att vädret ännu inte varit det bästa och så är det ju så nytt ännu. Vi har plats för 24 gäster på , en gång, hälften manliga och hälften kvinnliga, fördelade på fem rum. Herrarnas rum, två stycken, är i bottenvåningen och damerna har tre rum i den andra våningen.

ALLTING ÄR ENKELT och trevligt ordnat kunde man konstatera vid en rundvandring i huset. Ett modernt kök, med både el-spis och annan köksutrustning, står till gästernas förfogande. Det finns badrum med dusch att tillgå om man inte vill hoppa i sjön, som bara ligger ett par minuters väg från vandrarhemmet. Det trevligaste av allt är ändå det ljusa sällskapsrummet med en liten altan utanför och vill man inte sitta inne kan man gå ut i den härliga naturen som finns in på knutarna. Inredningen till huset har till stor del hämtats från det gamla vandrarhemmet vid Borgvik.
— Detta är inte det första vandrarhemmet i Valleviken, sade turistintendent Stig Sundahl vid kaffebordet, redan 1935 fanns det ett och det har ambulerat. Nu senast var det i Hellvi, men det lades ner förra sommaren. Det var därför en stor glädje när vi fick den här gamla disponentbostaden vid Ruteverken till förfogande av Slite Cement. Den har inte varit bebodd på tio år. Det är en idealisk mellanstation, när man åker från den större anläggningen i Katthamra och upp till Sudersand. Den ligger alldeles vid det stora stråket, men ändå på en plats som är lugn och skyddad.
Kanslichefen Sehlin talade sedan om vandrarhemmens historia i Sverige och nämnde bl. a., att i fjol besöktes vandrarhemmen av 70.000 personer som tillbringade 310.000 nätter i dem. Han önskade till sist lycka till. Landstingsman Arvid Andersson lyckönskade också turistföreningen till den nya anläggningen.

ETT FEL HAR dock vandrarhemmet, och det är att inga utlänningar kan få komma och se hur fint det är. Det ligger nämligen precis innanför gränsen till det militära skyddsområdet. Nåja, mycket folk blir det nog ändå och de som kommer ångrar säkert inte besöket.
Rune

Gotlänningen
Onsdagen 2 Juli 1952
Nr 149

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *