Nykterhetsnämnderna.

Hos socialstyrelsen ansöka nykterhetsnämnderna i Hejnum, Viklau i och Boge om statsbidrag för fjol-1 årets verksamhet med resp. 40, 40 och 30 kr.
I Hejnum betecknas allm. nykterhetstillståndet såsom i stort sett tillfredsställande. Olaga sprithantering misstänkes i ett par fall, men något bevis har ej kunnat erhållas. Danstillställningar förekomma ej inom kommunen, ej heller pilsner-dricksförsäljning. Som ett önskemål uttalar nämnden, att särskild upplysningsverksamhet skall anordnas med föreläsningar i alkoholfrågor, enär behov av dylik upplysning föreligger.
Nämnden i Viklau är också nöjd med nykterhetstillståndet i sin kommun. Någon olaga pilsnerdricksförsäljning eller motboksöverlåtelse har nämnden veterligt ej förekommit. En nöjesplats finnes, där god ordning råder. Antalet av nämnden behandlade motboksärenden har varit fyra, varvid ej i något fall förekommit anledning till anmärkning.
Bogenämnden rapporterar, att nykterhetstillståndet i kommunen är oförändrat jämfört med 1941. Spritmissbruk har måhända förekommit men detta får betraktas som undantagsfall. Nykterhetstillståndet bland ungdomen är synnerligen gott; har spritmissbruk någon gång förekommit, så har det varit utom socknen eller utom länet (ex.-vis sjömän). Offentliga nöjesplatser eller pilsnerförsäljning finnes inte i socknen. Någon olaga rusdryckshantering förekommer ej heller med undantag för någon enstaka motboksöverlåtelse, vilket för övrigt är omöjligt att kontrollera. (P.)

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 25 februari 1943
N:r 46

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *