Motorfartyget Glans haveri vid landsort.

Strålkastaren förvillade vakthavande på fartyget.
Stockholm. (TT.) Bländande ljus från strålkastare var anledningen till att Transatlanties motorfartyg Glan den 28 januari gick på grund vid Landsort, förklarade befälhavaren sjökapten E. Mattsson vid sjöförhör på måndagen.
Fartyget var på resa från Norrköping till Stockholm. Vädret var mulet och disigt’och det gick en sydlig dyning som orsakade slingring. Kursen hölls mot Landsort för ombyte av lots. I mörkret bländade det kraftiga strålkastarljuset som från Landsorts kustförsvar svepte över vattnet, så att land inte syntes och avståndet felbedömdes. Plötsligt upptäckte befälhavaren landkontur förut och slog full back, men fartyget törnade på Stångskärs södra udde. Med ljudsignalen påkallades uppmärksamhet från land och lotsbåten kom ut. Den fick en wire och sökte dra Glan akterut samtidigt som haveristens maskiner arbetade full back. En av maskinerna kom ur funktion, och försöket misslyckades. Efter omkring två timmar stod det klart att fartyget skulle bli vrak, varför skeppsråd hölls. Besättningen lämnade sedan fartyget i lotskuttern och i en av livbåtarna.
Befälhavaren företedde intyg från en lots vid Landsort, som förklarade att även han vid ett tidigare tillfälle blivit bländad av strålkastaren från Landsort.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 11 februari 1943
N:r 34

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *