Landsbygden. Anga.

ANGA.
Ordinarie oktoberstämmor hölls här i folkskolan i måndags. Kyrkostämman med Anga församling under kyrkoherde Laurells ledning fastställde och godkände den av kyrkooch skolråd upprättade utgifts- och inkomststaten för 1941.
Inkomster och utgifter å skolstaten var kr. 2,240:75 och en utdebitering beslöts med 5 kr. på bevillningskrona. För kyrkostaten var motsvarande siffror 937:12 och 2:30 pr bevillningskrona. En del frågor som berörde kyrkogårdens omläggning och utvidgande behandlades även. Bland annat beslöts att när ovannämnda arbete med kyrkogården skulle ifrågakomma och dessförinnan, den uppgjorda planen om arrende av erforderlig mark till kyrkogårdens förstoring från Anga annex skulle följas. Vidare godkände stämman de av distriktslantmätaren upprättade kartor och planritningar över nämnda arbetsprojekt. Även beslöts att till domkapitlet ingå med anhållan om att då få förflytta kyrkogårdens norra stenrhur och använda den som hägnad kring den nya kyrkogårdstomten. Ang. gudstjänsters hållande i kyrkan beslöts med anledning av en cirkulärskrivelse som inkommit från domkapitlet, anhålla att under den kalla årstiden få hålla gudstjänsterna i folkskolan, då kyrkan saknade andra uppvärmningsmöjligheter än fotogenkaminer, vilka nu i dessa tider på grund av brist på bränsle ej kunde användas och då det ansågs hälsovådligt att hålla gudstjänsterna i den oeldade kyrkan.
Kommunalstämman hölls omedelbart härefter under dess ordförande E. Bendelins ledning. De av kommunalnämnden fastställda och uppgjorda staten för 1941 föredrogos och godkändes.
Det sålunda för nästa år uppställda inkomst- och utgiftsstaten omfattar för samtliga stater 1,621:64 kr. med en utdebitering. av 8: 70 pr bevillningskrona. Skogsaccisen för 100 kronors rotvärde fastställdes till en skattesats å 1:50 inom kommunen. Sammanlagda utdebiteringen för kommunen blir således för 1941 kr. 16: — plus 1 kr. till pastoratsutdebiteringen. Motsvarande siffra för 1940 var kr. 13: 80.
Ang. de kommunala skatternas inbetalningstider fastställdes den nuvarande ordningen med två uppbördsterminer. Stämman beslöt även att i vanlig ordning insända anhållan om skatteutjämningsbidrag. ; Vid försäljningen av barnmorskebostället i Kräklingbo hade ett kontant belopp erhållits. Den summa som därvid tillkommit Anga kommun beslöt stämman att fondera till eventuella behov.
Från landstingets förvaltningsutskott hade inkommit en skrivelse med begäran om stämmans yttrande ang. huruvida Anga kommun godkände den placering i länets distriktsindelning av skoltandvårdens ordnande. Anga hade tilldelats Ljugarns distrikt. Stämman besTöt att ingå med anhållan att i stället på tillhöra Gotlands Hesselbys distrikt, då kommunikationer åt dessa trakter för socknens barn vore lättare att ordna.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 30 Oktober 1940
N:r 252

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *