Rättegångssaker.

Oktobertinget på Allekvia.
Rattfyllerist fick två månaders straffarbete.

Vid norra häradsrättens oktobersammanträde på Allekvia förekom inalles 57 mål till behandling, därav 30 åklagarmål, och då intet av målen krävde någon längre utredning kunde handläggningen av målen avslutas redan tidigt på eftermiddagen. Som vanligt upptogo trafikmålen huvuddelen av förhandlingarna; en rattfyllerist, som varit ute på en mycket vinglig resa utan att dock komma till skada, fick sin dom, några kollisioner avdömdes och andra uppskötos, en trafikchaufför från norr, som knappast saknats i någon uppropslista de senaste åren, ståtade nu i denna på tre ställen och dömdes för fem olika förseelser.

Kollision under mörkläggningen i maj.
Vid augustitinget behandlades en kollision mellan en lättviktare och en större motorcykel. Krocken hade ägt rum på vägen mellan Sjonhem och Ganthem och förorsakats av att ingen förde lyse i det täta mörkret, mörkläggning var nämligen påbjuden vid denna tid. Olyckans förlopp klarlades förra gången och målet uppsköts för att reda ut skadestånden. Någon fullständig klarhet kunde dock ej heller nu vinnas, då lättviktsföraren fortfarande är kvar på lasarettet och man ej kan yttra sig om den exakta graden av hans invaliditet.
Motorcykelföraren, som ej fått så svåra skador, begärde för sveda och värk 600 kr. – han hade brutit en arm samt fått skador kring ena ögat, varigenom synen blivit nedsatt och ärr uppstått. 412 kr. hade det kostat att reparera motorcykeln och för förlorad arbetsförtjänst tjänst begärdes 400 kr.
Lättviktsföraren, en stamanställd korpral, har som nämnts fått allvarligare skador, nämligen en skallfraktur, som medfört mycket försvagad syn på ett öga, samt ett lårbensbrott, som gjort att benet blivit så gott som stelt. Han begärde genom sitt ombud 2,000 kr. i ersättning för sveda och värk och för lättviktaren krävdes 225 kr. Det blev uppskov för vidare utredning till nästa ting.

Lindrig krock i Lärbrokurva.
En busschaufför och en lastbilschaufför voro instämda för att deras åkdon stött samman i en kurva vid Källstäde i Lärbro. Det framgick av utredningen att båda haft lite för hög fart för att klara den situation som så hastigt uppkom i den skymda kurvan. Bussen hann ej komma ut på sidan förrän lastbilsflaket skrapade sönder bilens högra bakre hörn och lastbilen kunde inte bromsas in med det. tunga sandlass som fanns på denna. Lastbilsföraren framhöll att hans fart varit 40 km., då han kort förut mött ett par bilar och då saktat ned. Passagerarna i bussen hade emellertid haft den uppfattningen att lastbilen framförts vårdslöst. Svar. sade sig ej ha märkt att flaket tagit i bussen. Några skadeståndsanspråk hade ej framställts.
Busschauffören fick böta 20 db. å 1,50 och lastbilsföraren fick erlägga 15 dagsböter å 1,50.

En farlig trafikant.
Vid förra tinget hördes som bekant en stockholmschaufför, som stod tilltalad för att ha framfört bil i berusat tillstånd. Svar. erkände då att han varit olämplig att föra bil men mindes inte mycket hur färden gått till och att han varit nära att köra på en cyklist vid Långome i Othem hade han inte alls märkt. Bilens last hade bestått av eternitrör, avsedda för försvarets byggen, och dessa hade legat strödda här och var i vägdikena efter de visiter bilen gjorde där.
Två vittnen hördes i går och det ena var cyklisten som så när råkat illa ut, men som räddade sig genom en snabb manöver. Omedelbart innan bilen hann upp honom såg han att bilen var just i vänstra vägkanten och vittnet räddade sig genom att kasta sig handlöst ned i diket. Kort framför cyklisten hade bilen också brakat ned i diket, men sedan den gått på slänten c:a 20 meter hade den girat tvärs över vägen för att sedan ta tillbaka i vänstra diket igen. Senare hade vittnet sett av spåren att ett trafikmärke skadats och på ett ställe hade bilen rätats upp på vägen igen fem meter före en brotrumma, som annars ofelbart skulle ha stoppat färden. Egendomligt nog hade bilen icke vid något tillfälle stannat i diket utan färden hade fortgått på samma både för föraren och för omgivningen myskel riskabla sätt.
Det, andra vittnet hade sett lordren i Slite och då kunnat konstatera att denne var berusad, detta fick han också bekräftelse på när han såg svar:s bilfärd, som redan inom samhället började gå oregelbundet. Vittnet hade anmält fallet för polismannen.
Svaranden, chaufför K. Rosencrantz från Stockholm, dömdes till straffarbete i två månader.

Även nödfallskörningar kräva tillstånd.
En lantbrukare som fått sitt bensintillstånd indraget efter den 6 okt. hade någon tid senare blivit tvungen att åter ta fram bilen för att klara sin mjölktransport till mejeriet. Den ena hästen hade nämligen skadat sig på taggtråd och kunde enligt intyg av veterinär inte användas för mjölkkörningen. Bensin fanns sparad från den föregående tilldelningen, som varit avsedd för fårtransporter, men svar. hade inte ansett det nödvändigt att begära länsstyrelsens tillstånd för denna enda resa. Åkl. var emellertid av motsatt mening och rätten dömde svar. till 15 dagsböter å 1,25 kronor.

Originell kloaktjuv.
En beredskapsman hade i juni, då han låg Inkallad och kommenderad till köket på ett krigssjukhus, tagit sig för att stjäla ett damarmbandsur, som blivit kvarglömt i en källare. Svar. hade i detta sammanhang blivit straffad av fältkrigsrätten för en annan förseelse och när han kom tillbaka igen kröp han under en natt in i kälaren och lade klockan under ett skåp. När han sedan avlägsnade sig från källaren genom,, fönstret hade han blivit iakttagen av en person och saken fick sin förklaring. Klockan hittades emellertid ej med detsamma utan blev delvis förstörd av vatten innan den kom fram. Det blev 25 dagsböter å 1 krona.

Misshandel mot trafikant.
En person stod tilltalad för att han misshandlat en pojke på allmän väg. Förseelsen hade bestått däri att svar. slagit till en cyklande pojke som han mötte och slaget hade träffat över munnen, vilket svar. också erkände. Orsaken till misshandeln var den att pojken tidigare sprungit efter svarandens skjuts och kastat sten och han skulle ha haft sten i handen också när svar. beslutat sig för sin ”vedergällningsaktion”. Denna kostade 10 dagsböter å 1,50.

Brott mot trafikförordningarna.
En bilägare var åtalad för olaga yrkesmässig trafik i Fårösund, därigenom att han överskridit det tillstånd han fatt att utföra kalkstenstransporter. Svar. var bekymrad för att man på detta sätt motarbetade hans möjligheter att skaffa sig utkomst, men övergick slutligen till att förklara att ”han var van att lida och därför tog sina böter”. Straffet taxerades till 10 dagsböter å 1,50.
En annan bilförare har som nämnts ofta förekommit på tinget genom upprepade förseelser och denna gång avdömdes tre uppskjutna mål samt två nytillkomna. Allt som allt blev det 60 dagsböter å 2 kr. för olaga trafik, underlåten trafikförsäkring m. m. Ytterligare en person dömdes till 20 db. å 1,50 för olaga yrkesmässig trafik.
Lättviktare få ej framföras utan körkort, en förseelse häremot kostade 20 dagsböter å 1,50. Fem motorfordonsägare hade ej underhållit sin skatteplikt och dömdes till varierande antal dagsböter.

Två bilkrockar på norr.
En bilkrock från i vintras avdömdes i går vid rätten. En kronans chaufför hade ej hållit tillräckligt ur vägen för ett mötande fordon och det blev en mindre sammanstötning med förstörda stänkskärmar m. m. Chauffören dömdes till 20 db. å 2 kr. plus skadestånd.
Den förra gången behandlade kollisionen i Fårösunds samhälle avgjordes i går på så sätt att den chaufför som kört den s. k. Smitterbergs gata, som ej vore upplåten för allmän trafik, fick böta 20 db. å 5 kr., medan den andre svar. frikändes.

Två äventyrarskor i Slite.
Två köksbiträden från köpingen hade idkat friluftsliv i somras under sådana former att ordningsmakten måste ingripa. Ingen av de unga damerna hade kommit till tinget, men av rapporten framgick att de brutit sig in i en sjöbod och där tillgripit ett ottomanöverkast, som de använt vid solbaden på stranden. Dessutom hade man fått tag i en kanot, men som ingen av dem var van att hantera sådana tingestar och ingen visste hur man skulle vända fick man paddla ganska långt innan man kom till land igen. Det blir förmodligen ytterligare detaljer vid nästa ting. Anmäl utlänningarna!
En person hade upplåtit bostad åt en finsk medborgare utan att anmäla detta och böterna blevo i detta fall 5 dagsböter å 3 kr.
En estlänning hade arbetat här utan att ha tillstånd därtill och han fick erlägga 5 dagsböter å 1,50.

Olaga cykellån.
Som bekant voro tre kustartillerister åtalade förra gången för olvligt bruk av andra personers cyklar. Två dömdeh vid septembertinget och den tredje fick nu sin dom med 25 dagsböter å 1,25.

”Avvaktar hämtning”.
En person som var åtalad för en bedrägeriaffär men nu lyste med sin frånvaro hade pr brev underrättat om att han ”vidhöll sitt tidigare avgivna yttrande och nu avvaktade rättens beslut om hämtning och dess verkställighet”.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 25 oktober 1940
N:r 248

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *