Mathias Klintbergs griftefärd.

En gripande högtidlighet i går.
En gripande gravsättningsakt ägde i går eftermiddag rum härstädes, då stoftet efter lektorn Mathias Klintberg sänktes till griftero på Norra kyrkogården. Sedan processionen, i vilken märktes landshövdingeparet, konsul Carl E. Ekman med fru, läroverkets förutvarande och nuvarande rektorer, rektor R. Steffen och H. Jörlander, samt en mängd vänner och forna lärjungar till den hänsovne, anlänt kyrkogården bars urnan av en infanteriofficer till graven under det att begravninggästerna följde efter i procession, och vid ankomsten till griften sänktes urnan i mullen och de församlade stämde upp psalmen: »Jag lyfter mina händer…»
Därpå framträdde landshövding Rodhe till gravens rand och yttrade ungefär följande:
Mathias Klintberg har gått bort och med honom har Gotland förlorat en av sina söner, som hade en sällsynt stor och varm kärlek till sin fosterö. MathiasKlintberg var en forskare, och genom den stora hängivenhet och det intresse han ägnade åt Gotlands gamla kultur och språk har han gjort vetenskapen tjänster, som icke kunna överskattas. Genom de samlingar han sainmanbragte och de uppteckningar han gjort har han skapat sig ett Minnesmärke, som kommer att bestå i generationer och genom Sällskapet för gotländsk forskning, som han grundat, har möt hggjorts att hans forskning kan föras vidare. Under många år var han föreståndare för Gotlands fornsal och dass samlingar och nedlade ett stort arbete där; Sällskapet för gotländsk forskning och den svoiländska forsktinwn överhuvud taget hyllar nu Mathias Klintberg för vad han uträttat, och jag vill personlwn, sade laAdshövdingen, bringa Massa Klintberg ett tack. Han var en tillgiven gotlandsson, SOM älskade sin hembygd med en rik och varm kärlek, och han, kan i tietta hänseende vara en föresyn för oss andra. I vördnad och tacksamhet nedläggerjag en kraus frän Sällskapet för gotländsk forskning och en krans från Gotlands fornvänner.
Rektor Steffen och rektor Jörlander framträdde därefter, och den förstaände yttrade i huvudsak följande:
Vid lektor Mathias Klintbergs grift bringar Visby högre allmänna läroverk en gärd av hågkomst och erkännsamhet. Av den lärarepersonal, som var verksam i kollegiet samtidigt med Mathias Klintberg återstår en, och läroverkets lärare och rektor ha därföre medgivit och önskat att detta tack till Mathias Klintberg borde utbringas av den som sist såg honom i verksamhet och med honom delade många års arbete.
Lärarens gärning är av den natur, att den lätt kan komma att ställas i skuggan, då det är fråga om en person, vilken liksom Mathias Klintberg gjort en stor insats i det allmänna kulturarbetet. Men i data fall är detta oberättigat, ty Mathias Klintbergs hvs arbete var framför allt bundet till hans läraregärning, och många generationer av gotländska studerande minnas honom främst såsom sådan. Det är därför åt läraren jag vill bringa vårt tack.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 29 Juni 1932
N:r 147

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *