Rättegångssaker.

Södra Häradsrätten.
(Vårtingets andra sammanträde. Ordförande ordinarie domhavanden.)
Mystiska bilen i Tofta.
Målet mol handlanden Seth Norrby angående den bekanta överkörningen i Tofta var i går före, och svaranden hade personligen inställt sig. En del detaljer från föregående protokoll genomgicks, men något nytt av dikt framkom ej. Åki. meddelade bl. a., att han efter olyckan utsänt en cirkulärskrivelse till landsfiskalerna i länet med uppmaning att hålla uppsikt över skadade bilar, och därvid hade bl. a. framkommit, att den förut omtalade bilen från Burgsvik icke kunde ha varit i Tofta vid tiden för olyckshändelsen. Vidare ha, andsfiskalen utlyst en belöning till en som kunde ge nödiga upplysningar, och detta hade givit till resultat, att fyra anmälningar ingått men att ingen av dem kunde komma ifråga. Sedan svar. ytterligare fått lämna en del upplysningar, tog rätten några minuters paus för att besiktiga svars bil, som stod parkerad utanför tingshuset. Man beslöt emellertid att sända efter infanterikårens motorcykel för att närmare kunna demonstrera hur olyckan kunde tänkas ha tillgå.
Vid målets fortsatta handläggning i dag ägde ovan antydda demonstration rum, i det att ett infanterikåren motorcykelekipage liknande det som var utsatt för påkörningen, anlänt till tinget. Några nya synpunkter än de förut kända’ framkomma emellertid ej. Rätten beslöt infordra en specifikation å de reparationer, som utförts å det skadade motorcykelekipaget, varför målet uppsköts till nästa ting.

Bilmål.
För brott mot vägtrafikstadgan var en f. d. lantbrukare från Klintehamn instämd av landsfiskal Justus Jakobson. Svar., som personligen inställt sig, innehar trafikkort och har då och då engagerats för bilkörning för andra personers räkning. Den 26 sistl. november hade han skjutsat några Personer till staden, men på hemvägen till Klintehamn hade han vid Krokstäde i Tofta råkat kollidera med en mötande bil, varvid en net uppstått på sistnämda, vilka emellertid svar. ersatt. Svar. anförde att han vid mötet blivit bländad av billyset och felbedömt avståndet till den mötande bilen, varigenom sammanstötning uppstått, mötande bilen hade förts lav en handlande från Visby. Svar. hade varit fullt nykter vid tillfället.
Dagen därpå hade svar. åter råkat ut för en kollision, då han var på väg till Eksta. Olyckan hade inträffat i Fröjd, där det stått en bil parkerad på landsvägen. Då svar. skulle köra om denna kom han i kollision med en bil som kom söderifrån. Även vid detta tillfälle hade svar. varit fullt nykter. Svar. uppgav, att han trott sig hinna före den mötande bilen, enär iden var på ett avstånd av cirka -150 m. svar. »gjort upp» med vederbörande om skadorna hade han trott att saken var utagerad.
Åkl. ansåg, att det var svar:s fel. enär han icke gjort något för att undgå olyckan, ty hade den mötande bilisten bromsat upp så hade detta varit dennes förtjänst.
Åkl. yrkade i första fallet ansvar enligt vägtrafikstadgan par. 2, 9 och 16 och i andra fallet enligt par. 2 och 16 i samma stadga.
Dom nästa gång.

Landsfiskal Jakobson hade instämt fiskaren H. Norrby, Klintehamn. för att denne kört bil i berusat tillstånd vid ett tillfälle. Svar. erkände och fick böta 100 kr.

Ett handelsbiträde från Havdhem hade vid ett tillfälle i fjol med sin bil råkat köra på en liten flicka, så att hon erhöll en del skador. Han var nu av landsfiskal Jakobson instämd för att ha varit vållande till olyckshändelsen genom att icke ha iakttagit nödig uppmärksamhet. Svar. hade nämligen rökt en cigarr och skulle kasta denna ifrån sig, då olyckshändelsen. timade. Svar. hade emellertid varit nykter.
Dom nästa gång.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 9 februari 1932
N:r 32

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *