Från södra Gotland.

(Bref till Gotlands Allehanda).
Först några ord om

Skörden
innevarande höst härstädes. På hårdvallshö har i år varit mycket mindre tillgång än förra året i allmänhet. Det har här betalts med 15 till 20 kronor häcken, allt efter beskaffenhet; klöfver och timotej deremot har varit jämförelsevis mera godt om, så att sådant blott betingat ett pris af 10 till 12 kronor. Rågen, som nu är afbergad och till största delen äfven inforslad, har varit mycket ojämn och kan icke sägas hafva gifvit någon större afkastning. Den har i anseende till den gynsamma väderleken dock blifvit väl ihbergad, så att hvad som erhållits nog är af god beskaffenhet. Kornskörden är i södra delen af Gotland att betrakta såsom mindre gynsam till följd af densammas orena beskaffenhet, på något enda undantag när, ty sällan ser man här något kornland fritt från hafre och en mängd ogräs, åtminstone i sydligaste delen af länet. Hvetet är någorlunda vackert; men bäst och frodigast står dock potatisen, som lofvar en riklig afkastning, blott den ej blir angripen af röta. Den var under den för en tid sedan rådande torkan nära sin undergång; dock kom regn i rättan tid och hjelpte åtminstone största delea deraf.

Ett rikt fiskafänge
kan med skäl kallas det, som ett par personer i Sundre erböllo en natt för några dagar sedan vid Hoburgsrefvet. De fångade nämligen ej mindre än 300 valar strömming på en gång derstädes. För öfrigt har tillgången på denna vara varit ganska klen, ehuru den strömming, som erhållits, varit af särdeles god beskaffenhet.

En Ölandsslup »Primus»
kom för någon tid sedan i svår tjocka och vestlig vind för nära land vid Vestlandsholm i Vamlingbo, så att, då den ej lydde roder, ankaret måste fällas, hvarvid ankarkettingen sprang och skutan dref i land uti bränningarne, der den genast lade sig på sidan och blef vattenfyld, så att manskapet, som utgjordes af. fyra man, deribland fartygets egare, med knapp nöd räddade sig i land, dit de ankommo alldeles utblottade och utmattade. Som sjön gick hög och blåsten alltmera tilltog, kunde ej något göras för fartygets bergning, hvadan detsamma på natten totalt sönderslogs och blef uppkastadt på stranden. Som fartyget ej var assureradt, drabbas egaren, som lär vara i knappa omständigheter, af en känbar förlust.

Ny kyrko-orgel.
Under denna sommar har en prydlig och ändamålsenlig orgel uppförts i Öja kyrka och högtidligen invigts till sin bestämmelse under ett stort tillopp at menniskor. I Vamlingbo finnes äfven en orgel fastän af äldre konstruktion, som varit särdeles utmärkt i sitt slag, fastän den nu, om den med fördel skall kunna begagnas, tarfvar en grundlig reparation.
Till följd af den nya ändringen i

Postföringen
erhålla vi numera våra tidningar blott en gång i veckan nämligen lördagar, hvaraf lätt kan slutas, att den tidningsläsande allmänheten känner sig mycket missnöjd. Till vederbörande synes det derför vara behöfligt att framställa en fråga: skulle ej, utan olägenhet, postföringen kunna ordnas så, att vi såsom förut erhöllo post onsdagar och lördagar i st. f. såsom nu är fallet tisdagar och lördagar? En tidning, som i Visby tryckes på tisdagen, kommer alltså ej prenumeranter på söder tillhanda förrän lördag och till och med i vidrigaste fall ej förrän på söndag. Hvarför skola vi sudergutar vara så styfmoderligt behandlade? De nyheter som hända och ske få vi ju således ej veta förrän en lång tid efter våra i detta fall bättre lottade medbröder, jag menar nördergutarne, som två gånger i hvarje vecka erhålla sina tidningar och tidskrifter.
Hurn lång tid ett

laga skifte
kan räcka, förrän det kan blifva afslutadt och af skiftesdelegarne tillträdt, är i många fall mycket olika. I södra. delen af Gotland har ett dylikt nu pågått i omkring 14 år, detta till följd af att delegarne ej finna sig belåtna, utan vid alla möjliga tillfällen besvära sig och söka ändring. Till någon del bidrager väl äfven skifteslagens storlek och förrättningsmännens deraf vidlytigare arbete. Huru skall väl ett landtbruk under sådana förhållanden kunna med fördel skötas, när, som man vet, hvar och en på det högsta möjliga sätt, söker att utsuga och på minsta vis arbeta den jord, som efter skiftet skall tillfalla en annan? Önskligt vore att hvar och en — om han ändå ej skulle se sig så väl belåten — försökte att påskynda detsammas tillträdande, ty derutaf skulle stora fördelar vinnas!
En riklig

tillgång på vildt,
synnerligast hare och rapphöns, finnes f. n. härstädes. Dertill bidrager troligen den blida vintern, ty hade mycket snö och skarp köld varit rådande på denna tid, då hade nog åtminstone större delen af det sistnämda slaget gått till de sälla jagtmarkerna. Största delen af jagträtten är här upplåten till enskilda personer, som deraf hafva både nytta och nöje. Jag ställer till sist denna förmaning till alla jagtvänner: Spara blott djuren under logifningstiden väl och vårda dem så mycket som möjligt under fridlysningstiden, så skall en makalös villebrådstillgång här kunna uppvisas.

Ett par fall af difteri
hafva på Burgsvik förekommit i dessa dagar. Äfven förut hafva spridda fall af samma sjukdom här visat sig.
Sudergute.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 19 Augusti 1884
N:r 67.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *