SPORTSPALTERNA.

”Ansiktsspottning och oljat munläder”
vid rekordlång orienteringsriksdag.

Att orienterarna är ett släkte för sig, fick man ytterligare belägg för igår i idrottsbaracken på Gina-vallen, där ett fyrtiotal representanter far distriktets föreningar hade infunnit sig till orienteringsrik Aagen. Det var skälls- och glåpord från bittida till sent — man höll på i sex timmar — för undantag av valen, då tiggdes och bads det att de föreslagna skulle åta sig uppgifterna. En som inte gav vika och var trött på all kritik var bankonsulenten Sture Klasen, .som bestämt undanbad sig återval.

Anders Dahlin lämnade OK och går in för VOK.

Innan man gick in på programmet, delades. Svenska orienteringsförbundets diplom ut till Stig Runeborg, Sixten Kraft och Ernst Björkqvist för deras framgångsrika arbete inom orienteringssporten.
Upplandsmatchen och Sydsvenska mästerskapen behandlades samtidigt, och riksdagen kunde efter en längre diskussion besluta, att Gotland skall bryta med Uppland på ett tag, och i stället fr.o.m. gästa år ögna sig åt SSM. där den tävlande inte ställer upp för förening utan för distriktet. I detta sammanhang kom resefonden på tapeten. En del ville att insamlingen till denna skulle bli frivillig andra lille ha tio öre på startavgiften. Man diskuterade dessa båda alternativ länge och väl och när man skulle skrida till avgörande, kom ett ljushuvud med ett annat förslag: 25 öre på startavgiften!
Bra, skrek riksdagen!

Bankonsulenten Sture Klasén fick många slag i ansiktet men klarade sig rätt så bra, och »betalade» med en avsägning.

DM på fastlandet eller på Gotland?
Det var synnerligen märkligt i detta fall. Folk som man med bestämdhet har hört säga »jag deltar inte i DM på fastlandet», höjde armen högt vid röstningen f ö r DM på fastlandet även nästa år, Det diskuterades hit och dit (mest hit) och orienteringsombudsmannen var den som först agiterade för DM på Gotland: — Jag har varit i kontakt med trafikinspektören i AG, som bestämt tyckte att vi skulle stå över ett år. Kanske intresset skulle vara större till ett annat därmed.
Som bekant gjorde man vid den senaste resan till Nynäshamn ett ekonomiskt bakslag. Silven hade Södertälje på förslag för ett kommande fastlands-DM. Magne Malmberg tyckte att den nya kommitten skulle göra allt för att få DM på fastlandet även nästa år, och med honom instämde Alvar Olin, som ansåg att det är otänkbart att lägga ett DM på Gotland — alltid blir det några som får »hemmamarker». — DM är höjdpunkten på året, en glad och rolig resa får man och alla får springa i helt nya marker under likvärdiga föhållanden, sa Alvar.
Elis Klasén undrade, varför det inte går att lägga dag-DM-bana. på Got.-budkavle, som fordrar tre banor. Alla skall kunna vara med, svarade Alvar. Som det varit de senaste åren har storklubbar som arrangerat inte kunnat ställa upp.
På tal om DM tyckte Anders Dahlin, att det var svagt av A1K:s oldboys, att inte vilja åta sig banläggning vid DM-budkavle.
Man röstade sedan om DM-platsen och resultatet blev 20-11 i fastlandsfavör.

Bankonsulenten i elden
Så var man då äntligen framme vid val av kommitté. Ordf. Stig Runeborg överlämnade därmed klubban till idrottsförbundets ordf. Anders Attner, som »kände riksdagen» vid det här laget. Han hoppades att innan man valde kommitté, man inte ingick på personligheter när det gällde att kritisera den förra. Men det dröjde inte Tänge förrän ordf, nödgades slå klubban i bordet och krävde disciplin. Det blev ordväxling när bankonsulenten Sture Klasen klämdes mellan »sköldarna» av Malmberg och Malmqvist. Man slog ned på bankonsulenten och menade att han inte varit så noggrann som han borde varit. Därom vittnar alla fel, menade mån. Nu tog bl. a. Stig Runeborg Klasen i försvar och menade att arrangörerna varit alldeles för saktfärdiga och konsulenten har därigenom fått banorna så sent att det många gånger blivit ett hastverk. Vidare ville man beskylla konsulenten för felaktigheter, som Welt bör tillskrivas banläggarna. Allt löst prat gjorde Klasen blixtrande arg och han tyckte att någon annan kunde åta sig jobbet.
Sekr. Anders Dahlin var inte heller så mör i tonen, och vädjade till riksdagen när de valde ny sekr. att få fram en som är 10 gånger så mer ilsk. då det varit ett (vulgärt uttryck) många gånger.

Tre avsägelser
Robert Ahrling hade inlämnat sin valberedningslista, och av denna framgick furst och främst att det förelåg avsägelser från Silvén, Dahlin och Lawergren. Deras avsägelser godkändes.
På listan stod namnet Klasen, men Klasen var obönhörlig, även när Ville Malmgvist »föll på knä och bad». Den nya kornmittén fick följande utseende:
Stig Runeborg (ordförande), Alvar Olin (sekreterare), Einar Ebing (kassör), Folke Nyberg (orienteringsombudsman), Stig Bengtsson (bankonsulent), Bertil Möllerström (rekryteringsombud), Asta Carlsson (damkonsulent) samt Wille Malmkvist, Gillis Bladh och Tage Olsson. Bland de tre sistnämnda skall utses biträden till sekreterare och bankonsulent.
Så återlämnade Attner klubban till Runeborg, men passade också på att tacka de avgående ledamöterna för de- ras goda arbete.
Man började »förhandlingarna» kl. 11 och först kl. 14 kom det alla väntat på: — kaffet! Kaffet behövdes, den verkliga fighten skulle sedan börja. Banläggningsproblem med banläggarboken som underlag dryftades och det var ingen som kom undan piskslagen. »Vårträffen», Natt-DM och »Altklubbars» var uppe till behandling, men hur man än vände och vred var det för det mesta banläggarna och”arrangörerna som felat. Efter stormiga diskussioner kom man in på rekryteringen. Man menade att mera omfattande propaganda skulle spridas bland skolungdom. Vidare beslöts, att en träningsledarkurs skall hållas under en veckohelg nästa sommar.
Kartorna stämmer dåligt, och man förfrågade som om möjligheten att anskaffa nya kartor. Alvar Olin svarade att han haft kontakt med Kartverket, där man dock svarat att ny Gotlandskarta knappast kan komma fram under de närmaste 25 åren. Ja, så var det lite snick-snack till slut.
Riksdagen, den historiska, avslöts kl. 17.15.
ELLDE.

I 18-spelare segrare i huvudklassen –
i välarrangerad Havdhembordtennis.

Årets första större bordtennismönstring var det i går i Havdhems bygdegård, då HIF höll sin nationella tävling. 67 deltagare ställde upp i de sex klasserna och matcherna gick vid tre bord. Hela tidsschemat följdes exakt, vilket kanske är onödigt att skriva när HIF arrangerar, ty det är man van vid då Ivar Wallin håller i trådarna. Segrare i den stora klassen blev en I 18-värnpliktig, Bo Sjödin, i det civila hemmahörande i Vingåker. Trots att det är så tidigt på säsongen var det en del goda matcher, särskilt semifinalen mellan Sjödin och Rones L. E. Larsson.
Mest glädjande tyckte tävlingsledaren det var att så många yngre spelare börjar komma nu. Det är grabbar som började med bordtennis för några år sedan, som nu kliver med stormsteg mot toppen. Särskilt Laupojkarna tycks bli mycket bra i år. En klubb som nu också kommit med i »bordtennisfamiljen» är Slite, som har fyra grabbar som spelar. Förut har man bara varit med i Suderträffen.
Notabelt: Ingen Visbyspelare var med. Svagt!
RESULTAT:
Klass 1 singel: sem.-finaler:
B. Sjödin, I 18—L. E. Nilsson, Rone, 2-1, S. Blomkvist, Havdh.—K. E. Östergren, Havh., 2-1. Final: Sjödin- Blomkvist 2-0.
Klass 2 singel: sem.-finaler:
E. Värnström, Rone—G. Karlsson, Grötlingbo, 2-1, A. Lindblad, Alva—T. Larsson, Lau 2-0. Final: Lindblad—Värnström 2-0.
Juniorer sem.-finaler:
O. Bergvall, Hemse—N. Thomsson, Grötlingbo, 2-0, S. Jonasson, Hemse— A. Lindblad, Alva, 2-0. Final: Jonasson—Bergvall 2-0.
Oldboys: 1) K. G. Ronström, Rone, 2) G. Hörling, VAIS, 3) E. Värnström, Rone.
Klass 1 dubbel, sem.-finaler:
S. Larsson/K. Blomkvist, Havdh.—S. Blomkvist/G. Ulmstedt, Havdh.—Rone, 2-0 B. Karlsson/B. Aldervik, Grötlingbo—P. I. Lövstedt/K. E. Östergren, Havh. 2-1. Final: Larsson/Blomkvist —Karlsson Aldervik 2-1.
Klass 2 dubbel, sem.-finaler:
G. Pettersson/Å. Lindblad, Alva—P. I. Lövstedt/K. E. Karlsson, Havdh., 2-1, E. Klintberg/G. Hörling, VAISE. Larsson, Grötlingbo, 2-1 Final: Pettersson/Lindblad — Klintberg/Hörling 2-1.

Stora o. lilla DM även i år
Gotlands fotbollsförbunds band ykommittc hade i går inbjudit representanter för bandyklubbarna på ön för att under ordförandeskap av Viktor Wenell dryfta en del frågor inför den kommande bandysäsongen. Besluten som fattades är emellertid inte slutgiltiga utan skall framläggas för kommitten som sedan har att granska och utforma programmet.
Första frågan var, hur man i år skall lägga upp bandy-DM. Majoriteten av representanterna ansåg att samtliga lag skall ha chansen att ta DM och inte som i fjol, då endast de bästa lagen blev uttagna till »stora» DM medan de övriga fick hålla ett »DM» för sig själva. Det fanns dock några som röstade för fjolårsförslaget. Vidare ansåg man att DM skulle läggas upp i flera grupper enligt geografisk indelning och spelas enligt seriesystem. Det skulle alltså bli, ett visst antal gruppsegrare som kommer upp i en finaltävling, även den enligt seriesystem.
Beträffande junior-DM var man eniga om att det skulle gå som i fjol.

Skall DM gälla Slite-pokalen?
Slites representant fick i uppdrag att höra efter med klubben hur man hade tänkt sig vad Slitepokalen beträffar. Önskemålen var att DM-segraren även skulle bli segrare i tävlingen om Slite-pokalen. Från början var det ju meningen att kampen om Slite-pokalen skulle vara en särskild tävlingen, men då issäsongen är tämligen kort på Gotland finns det knappast någon chans att hinna med någon tävling efter DM.
En annan sak som berördes och klarlades var bestämmelserna om hemmalagens möjligheter att skaffa plan. Om ett lag som är berättigat till hemmamatch inte har spelduglig is, skall plan ordnas på närmaste håll och om inte det går så är laget ifråga tvingat att spela på motståndarnas plan om det finns is där, Om laget ifråga protesterar mot detta blir det walk over.

Dåligt med bandydomare
Ordföranden berörde slutligen domarefrågan och framhöll att det endast finns ett fåtal domare på ön och att det vore i högsta grad önskvärt att få fram betydligt flera. Bandyförbundet kommer eventuellt att anordna en domarekurs i Stockholm, varvid en gotlandsrepresentant skulle delta och sedan i sin tur lära ut till sina gotlandskoleger. Ännu bättre skulle det vara om en fastlandsdomare kunde komma hit och leda en kurs.
F. ö. omfattade diskussionen en hel del smärre frågor och förslag.

A 7-mästare i natt sam över strida Gothemsån.
A 7 hade natten till lördagen kårmästerskap i nattorientering på banor som av deltagarna betecknades som justa men på sina ställen krävande. Närmaste vägen till en kontroll på stora banan var att ta sig över Gothemsån och segraren i befälsklassen serg. Björnlund drog sig inte för att simma över på lämpligaste ställe. Strömmen var så strid att han ibland hade det svårt. Banan för befälet var 10,5 km, medan de meniga hade att springa 8,6 km. I resp. klasser startade 14 och 35, och av dessa bröt endast två.
Resultat:
Befäl: Serg. Björnlund, 1.41.20, 2) Furir Bergvall, 2.02.20, 3) Öfu Strandberg, 2.05.40, 4) Serg. Wirbing, 2.09.10, 5) Löjtn. Rylander, 2.16.40.
Meniga: 1) 1311 Ljungberg, 2.13.30, 2) 1936 Pettersson, 2.17.50, 3) 1333 Svensson, 2.19.30, 4) 324 Larsson, 2.21.30, 5) 1901 Lindahl, 2.21.50.

Dålig fart på söndagshandbollen
Fårösund vann stort över IFK.

Söndagens handbollsmatcher i ex-huset bjöd inte på några som helst sensationer. Fårösund spelade helt ut IFK och vann med 19-6 efter en halvtidsledning med 10-3. B-lagsmatchen blev däremot jämnare och Fårösund vann med 20-16 över AIK. Gutes juniorer slog AIK med 12-7, medan Gutes damlag fick se sig besegrat med 6-1 av AIK-damerna.
Fårösund hade inget större besvär med IFK och utgången var tämligen klar redan efter första halvlek. Matchen började i snabbt tempo-och IFK tog ledningen efter någon minut genom Nordström. Seth Norman var emellertid inte sen att kvittera. Nordström gav sedan IFK ny ledning, men efter det att Palmgren hade utjämnat och K. G. Eklund givit Fårösund ledningen med 3-2 släpptes IFK inte upp till ledningen någon mer gång.
FÅRÖSUNDSKEDJAN spelade vackert och effektivt, som så många gånger tidigare och får gott betyg. Norman, Palmgren och Eklund får man nog sätta aningen före de andra, men f.ö. är laget mycket jämnt.
IFK:s FÖRSVAR hade inte någon lyckad dag och Fårösundsspelarna fick ofta härja oantastade framför IFK-buren. I anfallen svarade Sigge Noren och B. Nordström för de flesta farligheterna.
Målskyttar för Fårösund: S. Norman, L. Stuxberg 5, K. G. Eklund 4, S Nordlund 3 samt B. Palmgren och I. Nordlund 1 vardera.
För IFK: B. Nordström och S. No-ren 2 samt L. Alexandrie och K. E. Odd 1 vardera.
Domare: A. Attner.

AIK -FGIK B 16-20
Matchen var tämligen jämn men bjöd knappast på något vackrare spel. Fårösundslaget ledde med 9-6 efter första halvleken och behöll ett markant övertag matchen ut. En lovande Fårösundsspelare är L. Johannisson på centerplatsen.
Målskyttar för FGIK: B. Andersson 7, L. Johannisson 6, K. Olofsson 4, R. Karlsson, B. Stuxgren och H. Hallin
1 vardera.
För AIK: B. Söderstrand 4, M.-O. Granlund, R. Quiström och S. Johansson, 3, S. Meden 2 och P. Sigalet 1.
AIK—Gute (juniorer) 7-12
Målskyttar för AIK: G. Forsman, P. A. Svenningsson och A. Johansson
2 ssmt L.-I. Olofsson 1.
För Gute: S. Johansson 4, A. Carlsson, B. O. Andersson 3 samt B. Hult-ström och R. Söderberg 1.
Gute—AIK (damer) 1-6
Målskyttar för AIK: I. Sandin 5 och G. Uddin 1.
För Gute: Lillan Abom 1.
Jeff.

Gotlänningen
Måndagen den 10 November 1952
Nr 261

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *