Snabb rapportering av stor

vikt vid olyckor till sjöss.
På initiativ av Marindistriktet äger i dag en konferens rum på Fritidshemmet i Fårösund. Syftemålet med konferensen är att åstadkomma en samordning av Sjöräddningstjänsten på Gotland. Efter överläggningarna förflyttade sig deltagarna till marinhamnen och där blev det demonstration av raketskjutning.

Livräddningsbåten Bror Ulrich av Hoburgen men en del av dess besättning.

General Ivar Backlund som fungerar som ordf., hälsade välkommen och framhöll att meningen med konferensen är, att de berörda parterna skall lämna en redogörelse för vars och ens resurser för att på så sätt få fram en helhetsbild av vad sjöräddningstjänsten kan åstadkomma på Gotland. Kanske också för att göra den ännu mera effektiv. I konferensen deltar representanter från Marindistriktet, Kustartilleriförsvaret, Tingstäde radio, länsstyrelsen, Sjöräddningssällskapet, tullverkets kustbevakning och lotwerket.
Kapten Jonas Beer framhöll sedan i ett anförande, att det är en oskriven lag att var och en gör vad han kan för att hjälpa nödställda till sjöss. Marindistriktets önskemål är att samordningen av hjälpmöjligheterna blir så effektiv som möjligt. Med hjälp av en skiss visade tal. att under de senaste tio åren har inte mindre än 21 strandningar inträffat kring norra Gotlands kuster. Av dessa har 11 inträffat vid Fårösunds norra gatt och 4 vid Fårösunds södra gatt. Representanten för Sjöräddningssällskapet, livbåtsbefälhavaren Gottfrid Kihlman, Sundre, frambar en hälsning från ordf. i sällskapet, kapten Hans Hansson. Tal. framhöll, att det var av nöden att konferensen kommit till stånd, och han framhöll vidare att det nu finns sex livräddgningsstationer; Gotska Sandön och Stora Karlsö är här medräknade. Hr Kihlman pekade på den stora vikten av att så fort man får kännedom om att en olycka inträffat till sjöss, man går till närmaste telefon och begär »Sjöräddning» (se f. ö. sid. 5 i telefonkatalogen, Gotlandsdelen). Då kommer man i förbindelse med Tingstäde radio, som sedan omedelbart larmar närmaste livbåtsstation.
Tal. ansåg att chefen på radiostationen bör ha fria händer att larma vilken myndighet som han anser för att få en effektiv hjälptjänst. Av kapten Hansson hade tal. i uppdrag att efterhöra konferensens intresse av en patrullerande livbåt i Fårösund.
Sedan landsfogde Wannstedt redogjort för polisorganisationen på Gotland och dess möjligheter att hjälpa till med sjöräddningen, talade kammarskrivare Gösta Marsing om de möjligheter som tullverkets kustbevakning har att hjälpa till. Han meddelade bl. a., att den 1 nov. kommer en ny kustpostering att inrättas i Slite och en tullkryssare att stationeras med 4 å 5 mans besättning. En av kustbevakningens i Visby bilar kommer att utrustas med polisradio och samma torde troligen bli fallet med tullkryssaren och därmed blir förbindelserna klara för Sjöräddningstjänsten.
Lotsförman Carl Freijd, Visby, redogjorde för lotsarnas möjligheter att hjälpa till med sjöräddningen. Han nämnde att det finns sju lotsplatser på Gotland, och livräddningsbåten i Visby är närmast att betrakta som ett musieföremål. Den kommer dock i höst att ersättas med en ny motorlivbåt.
Fyrmästare Lindholm på Stora Karlsö påtalade behovet av en ny teifonkabel mellan Karlsö och Gotland. Vidare ville han ha en räddningskryssare och mer personal.
Kapten Beer talade om Marindistriktets resurser, när det gäller sjöräddning. Han sade att rapporteringen till Tingstäde radio i regel går bra. Det är dock viktigt att man talar om vilka åtgärder som vidtagits och att man meddelar när man kommit i land.
Mariningenjör Sven Arne Lindholm gav en redogörelse för det livräddningsmateriel som Kustartilleriförsvaret förfogar över.
Chefen för Tingstäde radio, förvaltare Fridlund, gav i ett anförande några glimtar av arbetet vid radiostationen i dess egenskap av sjöräddningscentral.
Vid konferensen utdelades ett skriftligt förslag till överenskommelse mellan de av sjöräddningen berörda parterna. En liknande överenskommelse har tidigare gjorts på västkusten.
Efter förhandlingarnas slut begav man sig till marinhamnen för att titta på raketskjutningar med bl. a. en s. k. negerdödare vars skott endast kostar fem öre pr styck.

Gotlänningen
Torsdagen 18 september 1952
Nr 216

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *