Frivillig restaurering av skeppssättning i Havdhem.

På frivillighetens väg restaureras i dag en skeppssättning i skogen vid Lifsungs i Havdhem. I arbetet, som leds av landsantikvarien Greta Arwidsson, deltar fil. stud. Renate Sandelowsky, två engelska arkeologer och fem intresserade personer från Havdhem.
Det är en glädjande historia det här, omtalar dr Greta Arwidsson för Gotlänningens medarbetare. Det är nämligen havdhemborna själva med lantbr. Edvin Lindqvist, Solstäder, och landstingsman Gottfrid Larsson, Liftungs, i spetsen som tagit initiativet till restaureringen. Skeppssättningen ligger alldeles på gränsen mot Alva i ett allmänningområde kallat Munkhagar. Det ligger på den högst belägna punkten i Havdhem på en åsträckning i nord-sydlig riktning. Det är ovanligt att en skeppssättning ligger så långt ifrån kusten.
I Gnisvärd och Djupvik ligger ju sättningarna alldeles nere vid stranden. Skeppssättningen, som egentligen !består av två stycken, har en gemensam stävsten och har en längd av 25 m. Skeppssättningen daterar sig troligen från senare delen av bronsåldern. Vid den ena kanten av skeppssättningen har man tidigare varit och grävt, varför nu endast brända ben påträffats. Arbetet påbörjades i går och beräknas vara klart i morgon.
Ett manskap på sju man arbetar med restaureringen. Det är landstingsman Larsson som tagit med ett brunnsgrävarlag till arbetet. De båda engelska arkeologerna heter Mr White med fru.

Gotlänningen
Torsdagen 14 augusti 1952
Nr 186

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *