Hur är det med Linamyr?

Såsom våra läsare nog funnit, hafva vi ej kunnat dela den bullranda entusiasm, som på annat håll kommit till. synes i afseende på de affärsstransaktioner, som haft Lina myr i Hörsne till medelpunkt, Naturligtvis hafva vi känt våra förpliktelser . mot dem, som fäst uppmärksamheten på vår ö i alfsikt att här i företag nedlägga främmande penningar. Men å andra sidan har erfarenheten lärt, att i torfindustrien mera än på annat håll afståndet mellan ord och handling år svort, isynnerhet till en framgångsrik handling. Knappast ett halfår går om, utan att man läser en notis om att nu är torfproblemet ändtligen löst, Men aldrig hittills har verkligheten infriat de ofta braskande löftena.
Uppgifterna om ändamålet med det bolags verksamhet, hvars tillkomst man en längre tid bebådat, ha som bekant varit sväfvande. Än har dat hetat, atit torfbrikatteringen endast vore en öfvergångsform, att den. färdiga orodukten skulle blifva ett gödningsänne, och än att den nya fabriken skulla göra all sten kolsimport till Gotland öfverflödig. Emellertid synes det som om ett nytt uppslag rörange Linafrågan skulle ligga i följande notis, som gör sin rond genom gårdagens hufvudstadstidningar:
Enligt meddelande i en dansk tidning uppehåller sig för närvarande herr C. F. Lagercrantz jämte andra i Köbenhavn som representant för det engelska torfkolsbolaget för att underhandla med ett franskt finanskonsortium, som önskar inköpa förstnämda bolags Patonträttigheter för dverige, Fransmännen skulle här ha tillförsäkrat sig stora mossmarker. Det är meninfon att om öfverenskommelse träffas RS stora fabriker för fabrikation af torfkol enligt de nyuppfunna framställningsmetoderna. ansmännens reprosentant har meddelat, att det är anledning antaga att förhandlingarna under de närmaste dagarna skola leda till ett anat resultat. Det nya bolaju skall bildas med ett aktiekapital på 5 mill., som redan fulltecknats af fransmännen. Bolagets hufvudkontor skall förläggas till Köbenhamn.
N. D. A. har med anledning af meddelandet haft ett samtal med direktör H. von Feilitzen i Svenska Mosskulturföreningen.
Några större inköp af svenska torfmossar voro för honom obekanta. Han trodde meddelandet snarast gälla det s. k. International Carbonating Company, som såvidt han visste inköpt Lina myr på Gotland samt möjligen några mindre mossar i Småland och en stor mosse i Danmark. Detta bolag hade haft för afsikt att å en fabrik i Skottland och en i Danmark tillverka torfkolsbriketter efter i det närmaste den Ekenbergska metoden. Möjligen hade för att åstadkomma mera penningar spekulationer nu inledts med franska kapitalister om att dessa skulle öfvertaga planerna.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 13 Mars 1913
N:r 60

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *