Kraftigt ökad osttillverkning på Gotland.

Ökningen omkring 60,000 kg. första halvåret.
I tisdagens nummer av denna tidning fanns en artikel, som berättade, att osttillverkningen i landet ökat kraftigt under första halvåret eller fram till och med maj månad. Närmare 1,3 miljoner kg. mera ost än motsvarande tid i fjol hade under 1943 års fem första månader producerats i riket förutom en mesost-kvantitet, som var få stor, att man icke lyckats vinna avsättning för hela tillverkningen utan måst börja beredskapslagra denna slags ost.
Med nyssnämnda siffra för ögonen syntes det oss som det kunde vara av intresse att höra hur osttillverkningen skett på Gotland under första halvåret och Gotlands Allehanda har därför gjort en rundfråga till ostmejerierna på ön, varvid en del uppgifter erhållits. Därav framgår, att under första halvåret, alltså till och med juni månad, på Gotland tillverkades 160,877 kg. ost. Ehuru siffror på fjolårsproduktionen saknas från ett par mindre mejerier torde man kunna som säkert anse, att produktionen samma tid i fjol icke mycket översteg 100,000 kg. Ökningen i ystningen i år skulle sålunda uppgå till omkring 60,000 kg.
Tingstäde mejeri ökade mest eller med 14,044 kg. från 32,039 kg. i fjol till 46,083 kg. i år, Barlingbo minskade från 22,098 till 17,098, Havdhem ökade från 17,399 till 22,727, och Stånga från 22,691 till 24,168, Hesselby, som i fjol första halvåret icke ystade alls, ystningen kom igång först under senare halvåret, har i år presterat 28,058 kg. Rone, som ifjol tillverkade 4,579 kg. på hela året, har under första halvåret tillverkat 7,047 kg. och Hablingbo har ökat från 1,211 i fjol till 4,296 kg. i år. Alskog rapporterar c :a 6,000 kg. i år, Hejda 3,000 och Stenkyrka 2,400 kg.

Använd mera mesost.
Av Riksosts rapport framgick som nämt, att mesost producerats i så stora mängder att man sett sig nödsakad att gå in för beredskanslagring. Och ändå har mesosten många goda egenskaper, som borde göra den livligare använd än som faktiskt är fallet. Mejerichefen i Tingstäde hr Persson understryker också detta. Tingstädemejeriet är det enda Gotlandsmejeriet som hittills tillverkat mesost, men i nästa vecka får det konkurrens från Hesselby mejeri, som då upptar tillverkning även av sådan ost — man beräknar c :a 100 kg. pr dag — och glädjande nog också har köpare till sin tillverkning. Enligt vad hr Persson i Tingstäde meddelar, är det ringa efterfrågan på mesosten denna tid på året. Tillverkningen minskar därför under sommaren för att åter öka i september och pågå till i maj. Mesosten är icke endast ett bra och billigt smörgåspålägg, den är också ett utmärkt tillsatsmedel vid bakning — man löser då först upp osten — och brödet blir faktiskt bättre av mesosten. Dessutom är mesosten hälsosam.

Mjölkmängderna minska fortfarande — betesmarkerna torrbrända.
Vid vår rundfråga passar vi också på att höra hur det ligger till med mjölkleveranserna i torkperioden. Övervägande minskar mjölkmängden, på sina håll ganska mycket, på andra håll mindre, men — även ett par goda rapporter ha lämnats. Sålunda är mjölktillförseln fortfarande tämligen normal till Alskog och Le-vide mejerier, minskningen är knappast större än den brukar vara i juli månad. Fidenäs mejeri rapporterar detsamma. I fjol var ju betet bättre på sommaren och därför också mjölkmängden större, men som sagt vid dessa tre mejerier anses mjölktillförseln nu i juli såsom tämligen normal för årstiden. Så har den minskat dess mera på andra håll. Vid Hesselbymejeriet har mjölkmängden minskat ungefär. 30 proc. och i Stånga är minskningen icke långt ifrån densamma eller från 13,000 till 9,500 kg. pr dag. Till Hejdemejeriet är mjölkleveransen nu ungefär 2,000 kg. mindre pr dag än normalt, vid Tingstädemejeriet är minskningen mellan 2.5 och 27 proc. Vid Hablingbomejeriet var leveranserna mycket goda under hela första halvåret men nu har kvantiteten gått ned med omkring 1,000 kg. pr dag. Vid Ronemejeriet är minskningen i medeltal c :a 2,000 kg. eller 3,500 mot normalt 5,500 kg. För Stenkyrkamejeriets del är situationen den, att om mjölkmängden sjunker ännu något får man sluta upp med ystningen i nästa vecka. Den sista veckan har mjölkmängden här ute sjunkit med c :a 500 kg. pr dag. På tal om osttillverkningen så har som bekant detta mejeri inriktat sig på leverans av ostmassa till fastlandet för tillverkning av s. k. ”Valla-ost”.
Man rapporterar nästan överallt brunbrända vallar och över huvud betesmarkerna bjuda snart intet bete. Man ser därför ganska mörkt på situationen. Undantagen äro som sagt icke många ehuru de dock finnas.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 29 Juli 1943
N:r 171

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *