Idrott och sport.

\"\"

Gotlands handbollslag slog Lidingö.
Fenomenal andra halvlek gav seger med 8-6. – I 18 besegrades med 13-6.
Förhoppningarna om en \”stor\” handbollsdag på 1 18 1 samband med Lidingökamraternas besök Infriades mer än väl, ty den talrika publik som under söndagen sökte sig ut till Slätten fick se en match som de Inte skådat maken till härnere och som avslutades med en meriterande Gotlandsseger. 8-6 blev slutresultatet och segern ordnades efter en andra halvlek som bjöd på ett ögonfägnande spel av målvakten Glyn Persson samt strålande kampvilja och fast beslutsamhet hos spelarna på planen.
I lördagens match mellan 1 18 och Lidingö visade gästerna sin klass genom att besegra det starka I 18-laget med 13-6.
AIK vann seriematchen mot A 7.1 Lidingö ledde i halvtid med 4-2.

AIK vann seriematchen mot A 7.
Lördagens matcher inleddes med en seriedrabbning A 7 mot AIK och den gav just inte prov på någon handboll i den högre stilen, därtill var AIK för överlägset. Genom \”Abbe\” Claesson togs genast ledningen, och den behölls sedan matchen ut. 13-9 blev resultatet. Hedström, Uppsala, dömde säkert och gav aldrig spelarna tillfälle att som vanligt sätta igång med ruffandet.
En betydlig skillnad blev det i fråga om spel i nästa match, då de brunklädda Lidingöpojkarna i utklassningsstil lekfullt samspelade sig igenom I 18:s försvar. 5-0 blev det fort, innan de överraskade infanteristerna kommo igång. Kåhre, Fredborg och Lund fick inte ut någonting av sitt vackra, men ineffektiva samspelande utan det var först när Sven Andersson bytte av som det blev bättre verkan. Kåhre inledde reduceringen och även Strandbeck bidrog med ett par kanonskott som resulterade. Halvtid 8-4. Andra halvlek ökade Lidingö farten och särskilt H. Larsson på backen dokumenterade sig som särskilt målfarlig med hela fem mål på sitt samvete. Slutrsultat 13-6 till Lidingö.
Vad som man mest lade märke till var gästernas snabbhet och säkerhet i passningarna. Skjutskickligheten var högt uppdriven såväl i fråga om snabbhet och styrka i skotten-som precisionen. Försvaret var ranistarkt med 01lander som klippan och i kedjan sköt Nordström värst.
I 1 18 hafsades det åtskilligt med passningarna och även med markeringen i försvaret slarvades det upprörande särskilt på högersidan. Persson i målet var klart bäst bland infanteristerna.

Lidingö ledde i halvtid med 4-2.
Det var inte just några större förhoppningar man hyste på att landskapslaget skulle klara sig åtminstone att döma av dess match mot Gute i tisdags. Men det blev andra bullar av, när man väl komigång på söndagskvällen.
Söndagen inleddes med en B-lagsmatch där AIK slog Gute med 11-9. Gutes damer besegrade sedan knappt Visbys med 6-5 efter att ha lett med icke mindre än 5-1.
Så var det klar för den stora matchen. Över trehundra åskådare hade packats in, när Hedström blåste till spel. I Gotlandslaget hade den förändringen inträtt att Åbom ersatt Weidland, som skadat sig vid lördagsmatchen. Bägge lagen ställde upp mittemot varandra, och handbollkommitténs ordf. sergeant Erixon tackade Lidingö i ett anförande för att de kommit hit och vände sig sedan till Hedström med några ord för hans förtjänstfulla ledning av domarkursen. Blommor överräcktes, och så satte matchen igång.
Hög fart sattes upp på bägge håll, men försvaren voro omutliga. Lidingö gjorde första målet genom Hoffstedt och hade bra grepp på spelet. i I avbytarkedjan sköt sedan Kurt Nilsson och Åbom några fruktansvärda kanoner men Ollander i Lidingömålet motsvarade fullt sitt rykte. Han t. o. m. klistrade en del av dem och var faktiskt omöjlig att överlista. \”Abbe\” blev till slut frispelad på linjen och gjorde så inget misstag. Kedjespelet gnisslade dock betänkligt och en del omplaceringar gjordes: \”Abbe\”, Kåhre och Åbom bildade en kedja, och Fredborg, Hasse Lund samt Kurt Nilsson den andra. Detta gick betydligt bättre, men Lidingö tog ledningen och ökade till 4-1, innan Kåhre genom ett smart skott lyckades reducera till 4-2, som också blev halvtidsresultat.
Efter paus var det som det kom ett nytt Gotlandslag in på plan. Man trodde faktiskt inte sina ögon. Samspelet gick ypperligt, och man spelade med en strålande gnista. Kåhre inledde med reduceringen och Lindforss kvitterade. Glyn Persson kom så i form och presterade ett vidunderligt arbete i målet, det klart bästa som någonsin presterats av någon gotlandsmålvakt. Åbom sköt ledningsmålet, och Hasse Lund hade turen att via en backspelare få in ett långskott. Lidingö kom igen och reducerade till 7-5 och 7-6, innan Kåhre genom ett överraskande långskott fastställde resultatet till 8-6.
Glyn Perssons spel under andra halvlek var något alldeles enastående och publiken höll på att tappa hakan mellan ovationerna. Också Åbom och Lindforss imponerade med sitt högklassiga inspirerade spel och hade en stor andel i den gotländska segern.
Domaren och kursledaren Hedström var förtjust över gotlänningarnas märkliga match och framhöll att Gotlandslaget visat ett spel som står fullt i klass med vad landets bästa Div. II-lag kunna prestera.
Efterskörd i morgon!

Ny VIF-seger i tyngdlyftningen.
Fårösund hade segerchans i jämntävling.

Det blev överlag goda resultat när tyngdlyftarna återigen drabbade samman efter en månads uppehåll och det blev överhuvudtaget en spännande tävling mellan VIF och Fårösund vid deras seriematch i Fårösund i går. \’ Hade hemmalaget fått med sin ordinarie man i lättvikt så torde VIF-arna ha gått miste om segern, såvida de inte spottat upp sig alldeles fenomenalt på slutet. Nu blev utgången den att Visby IF vann med 1,220 kg. medan Fårösund stannade på jämnt 1,200. Fårösund tog ledningen med 12 kg. genom sin fjäderviktare, men detta och mera till tog \”Sotarn\” Söderberg igen. Fårösunds ankare Gustav Dahlström tog åter ledningen med 10 kg. men till sist besegrade Ivar Pettersson sin man med 30 kg. och ordnade därmed VIF:s seger. Resultaten blevo som nämnts fina och stå fullt i klass med vad motsvarande klubbar på fastlandet prestera i sina lagtävlingar. Fårösunds Waterloo kom i lättvikt, där det visade sig att deras ordinarie man Mårtensson vägde 2,3 kg. över vikten och sålunda överskridit den tillåtna 2 kg: s-gränsen, varför han måste ersättas med en reserv.

Fjädervikt: 1) Gunnar Pettersson, Fårösund, press 62,5-ryck 62,5-stöt 82,5 samt avdrag 7,5 kg. för övervikt, 200 kg. 2) N. Molin, VIF, 55-62,5-77,5 jämte 7,5 kg. avdrag, 187,5 kg.

Lättvikt: G. Söderberg, VIF, 77,5-70 -90-237,5, 2) Wallin, Fårösund, 57,557,5-72,5-187,5 kg.

Mellanvikt: 1) N. Nordström, Fårösund, 75-80-105-260, 2) E. Dahlberg, VIF, 72,5-72,5-100-245.

Lätt tungvikt: 1) G. Dahlström, Fårösund, 90-100-120-310 kg., 2) L. Ödfjäll, VIF, 77,5-85-115-277,5.

Tungvikt: 1) 1. Pettersson, VIF, 82,5 -80-110-272,5, 2) B. Broman, Fårösund, 77,5-77,5-87,5-242,5.

VIF:s träningstävling
på skidor ägde rum ute i skogarna öster om staden. Ba i mätte c:a 7 km. med start och mål vid godtemplarlokalen på Österby.
Snötillgången i skogen visade sig gott räcka till för en tävling ehuru dock spåret inte kunde bli förstklassigt. Flera skidlöpare än som visade sig i farten i gir borde verkligen passat på tillfället till träning, enär det var en härlig skidsöndag.

1) Sven Elgh, VIF, 29,29 min., 2) Albin Pettersson, VIF, 31,18, 3) Einar Dahlin, AIK, 32,06, 4) Mats Ahlberg, AIK, 32,26, 5) Fritz Löfqvist, VIF, 32,33, 6) Eddy Löfqvist, VIF, 32,41, 7) Ede Magnusson, AIK, 33,12, 8) Tore Johansson, AIK, 33,36, 9) Bertil Håkansson, VIF, 34,01, 10) Pelle Johansson, VIF, 34,12, 11) Bertil Hammerin, VIF, 36,02, 12) Bertil Westerling, VIF, 36,09.

Damer:
1) Thua Persson, VIF, 39,30, 2) Stina Löfgren, VIF, 40,14, 3) Evy Ekström, VIF, 44,05.

Ishockey.
I svenska ishockeyserien möttes på söndagen Mariefred och Reymersholm. Mariefred vann med 2-1.

Storserien 1 bandy.
Norra: Broberg-Rättvik 5-1, Sandvikens AIK-Huge 1-2, SkutskärBollnäs 1-2, Vesta-Heros 4-1.
Södra: Göta-Reymersholm 2-2, Katrineh. SK-Viljan 2-3, Nässjö IF -Västerås SK 0-3, Örebro SKSlottsbron 2-2.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 25 januari 1943
N:r 19

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *