Åttioårig odalman.

\"\"
Carl Berg, Norrvange.

En av norra Gotlands mest kända odalmän, f. landstingsmannen Carl Berg, Norrvange i Lärbro, fyller om måndag den 4 november åttio år.
Han är född i Anga och har sedan 25-årsåldern varit bosatt i Lärbro, där han år 1885 övertog släktgården Norrvange. Vid sidan av sitt jordbruk kom snart Carl Berg att bli en ”klockarfar, som skulle allt bestyra” inom det kommunala, och en mängd av uppdrag kommo på hans lott. Redan sistnämnda år blev han styrelseledamot i Lärbro sparbank och dess ordförande år 1914, åren 1888—1900 var han ordförande i fattigvårdsstyrelsen och var ett tiotal år eller till 1900 kyrkvärd. År 1906 kom han med i landstinget, där han kvarstod till 1918, och som nämndeman tillhörde han norra häradsrätten under åren 1912—24.
År 1932 blev han vice ordförande i Gotlands norra härads brandstodsförening, som han tillhört sedan 1903, och i Gotlands järnvägsaktiebolag har han som representant för norra Gotland varit suppleant i styrelsen sedan år 1928.
Till allt detta, som säger en hel del om Carl Bergs insatser i allmänna värv, kan framhållas, att han av allmänheten dessutom flitigt anlitats som auktionist och utredningsman.
Numera har han emellertid med sin ålders rätt dragit sig ifrån de kommunala angelägenheterna. Fortfarande är han emellertid, sedan 235 år tillbaka, ordförande i Lärbro kontrollförening, som han tog initiativet till, och vidare är han alltjämt med i styrelsen för brandstodsföreningen. Vid god vigör som han ännu är ser man honom dagligen i arbete med jordbruksgöromål. Gården Norrvange har han sålt men behållit en del av jorden och köpt sig ett ställe i närheten av järnvägsstationen.
Det är en gute av den gamla stammen som bär sina år med heder och som ännu i sin ålders höst känner arbetets glädje.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 31 Oktober 1940
N:r 253

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *