Landsbygden. Rone.

RONE.
Ordinarie sammanträde med kommunalfullmäktige hölls den 28 okt. Följande uttaxeringar bestämdes: För kommunalkassan 5 kr. pr skattekrona, för fattigvårdskassan 1:70, för barnavårdskassan 1 :97 och för skolkassan 5:50. Kommunalnämnden hade för skolkassan föreslagit en uttaxering av 4:50, men fullmäktige följde folkskolestyrelsens förslag. Den totala uttaxeringen för kommun och församling torde komma att belöpa sig på nära 17 kr. pr skkr. Skogsaccisen bestämdes till 2:50.
Uppbördsstämmorna hålles nästa ar på samma tider som i år, alltså i mars och oktober. Räntan på Cramérs donationsfond fonderas för kommande behov. Vidare beslöts prenumeration av Post- och Inrikes tidningar samt ett ex. av Pensionsförsäkringar. Landstingets förvaltningsutskott hade utsänt förslag till tandvårdens ordnande, och fullmäktige beslöt tillstyrka detta. Förslaget innebär, att Rone tillsammans med Eke, Alva och Sudrets socknar skall bilda ett ”tandvårdsområde” med tandläkare i Havdhem.
Kommunalnämnden hade föreslagit att inköpta inventarier till den för ett år sedan beslutade bastun skulle försäljas till När för en summa av 800 kr.
Som bekant beslutade fullmäktige i somras att t. v. inhibera bastubygget trots att tomten inköpts och grunden blivit färdiggjuten. Fullmäktige beslöt med 11 röster mot 7 att försälja inventarierna.
Vidare beslöts, att ingå till länsstyrelsen med anhållan att få bilda egen kristidsnämnd fr. o. m. den 1 jan. 1941. Till överförmyndare omvaldes nämndeman Axel Wahlby med Karl Pettersson, Gerete, som suppl. Likaså omvaldes revisor med suppl. för granskning av vårdhemmets och polisdistriktets räkenskaper. Till brandstodsvärderingsmän valdes Gustav Ulmstedt och Bertil Simander.” Att granska I. O. G. T:s och S. L. U:s studiecirklars räkenskaper omvaldes målarmästare Mathias Andersson med Josef Nilsson, Ogges, som suppl.
Vid extra kommunalstämma samma dag valdes nämndeman Axel Wahlby till ombud vid tingshusbyggnadsskyldiges sammanträde.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 29 oktober 1940
N:r 251

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *