Gotlands distrikt av Röda Korset.

Har i dag hållit årsmöte å Stadshotellet under ordförandeskap av landshövding A. E. Rodhe, som med några ord hälsade de närvarande välkomna samt erinrade om svenska Röda korsets verksamhet under det gångna året. Bl.. a. berördes Abessinienambulansens verksamhet och de offer både i människoliv och material, som gjorts i samband med ambulansens utskickande. Vidare omnämdes det stöd svenska Röda korset givit hjälpaktionen till förmån för de spanska barnen. Tal. uttalade vidare sin glädje över den utveckling röda korset fått bl. a. här på Gotland — och förhoppning att Röda korset skall växa ut till ett oumbärligt komplement till den statliga humanitära verksamheten. Vi måste alldeles speciellt i vår tid arbeta för fred och försoning mellan folken. Tal. uttryckte till sist förhoppningen att verksamheten på Gotland måtte ytterligare utvecklas och bli till välsignelse för hela länet.
På revisorernas tillstyrkan beviljades därefter ansvarsfrihet. Inkomster och utgifter balanserade på 14,573 kr. med inkomster på 7,847 kr. Gotländska Prins Carls-fondens debet och kredit balanserade på kr. 501: 71.
Förslag hade framkommit om inval av två nya styrelseledamöter och valdes därvid fruarna Löwenberg och Nanna Eriksson. Revisorer blevo fru Elisabeth Ihre och hr C. O. Kolmodin med handl. T. Wahlgren, Träkumla, och fru Gunni Lindman, Roma, som suppleanter.
Representanter för de olika kretsarna redogjorde därefter för det gångna årets verksamhet, för vilken vi tidigare redogjort i samband med resp. årsmöten.
I den av sekreteraren upplästa årsberättelsen påpekades bl. a. att antalet kretsar nu ökats med fyra till tjugufem och antalet medlemmar med 559 till 2,173. Föredrag ha hållits i Sanda, Vamlingbo, Burgsvik, Slite, Ljugarn, Follingbo, Lärbro och Träkumla. Sju hemsjukvårdskurser och tre olycksfallskurser ha varit anordnade. Av upplysningsverksamheten framhölls särskilt den i Visby anordnade utställningen ”Mor och barn”, som dock tyvärr endast lämnade en Inkomst på kr. 3: 43.
I fråga om den sociala verksamheten erinrades om att förrådets värde ökats från 11,000 kr. till 12,350 kr.
Folkbad finnes i Hamra och håller på att anordnas i Sanda och Bunge. Skolbarnsundersökning har verkställts beträffande 1,200 barn. Tandvård bedrives i Hangvar, Ardre, Bunge, Fårö och Klinte.
årsmötet avslutadesdärefter med några ord av landshövdingen, varefter gemensamt kaffe intogs.

Gotlands Allehanda
Tisdagen 6 April 1937
Nr 77

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *