Lekplatser i staden.

Drätselkammarens förslag överlämnas.
Drätselkammaren beslöt vid sitt sammanträde i går att hos stadsfullmäktige hemställa, att dessa måtte uppdraga åt planteringsnämden att iordningställa en kälkbacke i kanten av Tallunden vid Halsjärnet samt lekplatser vid Söderhem och vid stiftelsen Solgårdars fastighet i Polhemsroten.
Frågan har som bekant väckts i form av motioner i stadsfullmäktige av hrr Bergqvist och Georg Pettersson. Sedan frågan hänskjutits till drätselkammaren, har planteringsnämden fått avgiva yttrande i saken.
Planteringsnämden har funnit, att Visby stad är ganska väl gynnad med öppna platser och områden, där barn kunna uppehålla sig, dels tack vare stranden, dels också genom Gravarna, Palissaderna, Norra idrottsplatsen, områdena vid Galgberget o. s. v. Vidare lär sällskapet D. B. V. vid ordnandet av området norr om Paviljongen ha för avsikt att beakta även behovet av lekplats. Plaskdammar synas vara av behovet påkallade endast i de förstadsamhällen, som ligga långt ifrån stranden.
Särskild attiralj för gymnastik och lek synes ej vara av så stort behov, då sådan dels medför risk för olyckor, dels inbjuder till trätor mellan barnen. Numera äro också dessa behov mer än tidigare tillgodosedda vid gymnastikundervisningen i skolorna.
Kälkbackar finnas i Nordergravar och i Silverhättan, vilken senare plats under vissa tider på vintern borde avlysas från körtrafik och reserveras för kälkbacksåkning. I Palissaderna finnas naturliga kälkbackar, som dock kanske skulle kunna förbättras. I kanten av Tallunden vid Halsjärnet borde en kälkbacke iordningställas.
För området vid Almedalen kommer planteringsnämden senare att framlägga ett särskilt förslag.
Nämden har icke ansett det lyckligt, att staden på förhand beslutar vilka lekplatser, som skola anläggas.
Den har vidare ansett det önskvärt att på frivillig väg bildades sammanslutningar, som kunde taga hand om tillsynen av lekplatserna och barnen därstädes, vilket för många mödrar skulle vara av stor betydelse.

Gotlands Allehanda
Tisdagen 6 April 1937
Nr 77

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *