Från landsbygden.

Rone, 28 Okt.
En fortsättningsskola kommer från och med nästa års början att inrättas i Burs onl. hvad som nu beslutits på kyrkostämma. Förslaget, i fjor utgånget från skolinspektören, kyrkoherden Uddin, strandade, då det förevar på stämma, I år hade det utgått från både inspektören och biskopen och nu gick det. Skolan skall pågå i sex veckor med fyra veckor af den vanliga tiden (åtta månader) och två veckor utom denna tid.

Södra Gotland, 27 Oktober.
För ett obehagligt äfventyr var en person från en sydlig socken utsatt en qväll i förra veckan, då han skulle uppgöra eld i en kakelugn. Om förloppet dervid har för eder meddelare berättats sålunda: För att lättare få vedträna att brinna begagnade han sig af fotogén, hvarmed han begjöt veden och tände sedan på med en tändsticka, och så var brasan i full gång, då plötsligt en väldig knall dånade i kakelugnen, så att eld, ved och rök omhvärfde vår man som ännu låg på knä framför fem så att han af förskräckelse ramlade baklänges på golfvet och — svimmade. Omsider vaknade mannen åter till besinning, då han till sin fasa erfor att han blifvit beröfvad den ena af sina vackra polisonger och erhållit åtskilliga blessyrer i ansigtet. Lyckligtvis förorsakades icke någon vidare skada af det så hotande olyckstillbudet. Anledningen till den häftiga explosionen bestod deruti att en annan person begagnat kakelugnen till förvaringsplats for några laddade gevärspatroner, hvilka vår braständare ansett för något »otyg» som borde brännas, hvarför han äfven i sin enfald begjutit det samma med det eldfängda fludiet. Men det tog en ände med förskräckelse, och vår hjelte förklarar nu helt naivt att »nog har jag som varit både båtsman och knekt, varit med om mångt och mycket i min tid, och äfven hört talas om viborycka smällen; men allt detta har då bestämdt varit ett intet emot det som jag nu råkade ut för».

Vamlingbo, 28 Okt.
Två jätteexemplar af kålrötter har i år skördats af skollärare Svallingsson i hans trädgård. De uppnådde nämligen den respektabla vigten at ötver sex kilogram stycket eller närmare enligt gamla räkningen 28 skålpund tillsammans. Många af de öfriga kålrötterna vägde sina 10—12 skålpund stycket.

Särdeles godt om rapphöns fianes i år i dessa trakter. Att vid en promenad öfver en kornåker stöta upp ett par, tre kullar, hör ej till sällsyntheterna, och då en landtman för omkring åtta dagar sedan utkom från sin bostad varseblef han två kullar af detta sköna villebråd springande i sällskap med gårdens höns ute på ladugården.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *