Vid nya folkskolehusets

uppförande framträder en fråga, som visserligen skymtade i en reservation inom skolrådet mot beslutet att förlägga bygnaden till Lundinska tomten, men som sedermera tyckes ha ådragit sig större uppmärksamhet. Vi mena den fara, som möjligen kan ligga uti att förlägga en sådan bygnad eller öfverhufvud någon bygnad alls så nära in på det strax bredvid anlagda kruthuset. Det ser ut, som skulle skolrådet fått betänkligheter att utan vidare börja skolhusets uppförande på den beslutade platsen. Möjligen kommer en framställning att göras till k. m:t med anhållan om utredning af beskaffenheten och omfånget af den fara, som kan hota från nyss nämda håll.
I sammanhang härmed må erinras om ett sorgligt minne för ett hundratal af år sedan, nämligen explosionen i ett laboratorium vid Visby 1785.
På 1780-talet var en artilleritrupp förlagd på Gotland, och för dess räkning var ett laboratorium anordnadt utanför söderport. Den 5 Juli 1785 sprang olyckligtvis detta laboratorium i luften i följd utaf oförsigtighet af några unga officerare, som dervid dödades. Bland de sålunda omkomne voro: en Säve (son till tullinspektoren i Visby Johan Säve och broder till prosten och lektorn d:r Per Säve, död 1837), en Elfkrona (son till artilleriöfversten Jean Elfkrona, död 1790 och begrafven i Lummelunda kyrka jämte den olycklige sonen, som endast blef 15 år gammal), tvänne med namnet Brobäck (från Vesterhejde), med flere. En artillerist Kronlund flög högt upp i luften, och fick, då han föll till jorden, sin kropp mycket svårt skadad, men lefde, jämt sängliggande, ännu vid början af 1800 talet. — Ofvan nämda artilleritrupp bortkommenderades från Gotland 1788, sedan Karlsvärds fästning på Enholmen blitvit raserad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *