Militärens provianteringsrätt försvaras.

Som tidigare i korthet omtalats har militärbefälhavaren på Gotland, general T. J. Schmidt, i yttrande till arméförvaltningen avstyrkt vidtagande av åtgärder med anledning av Sveriges köpmannaförbunds framställning rörande prissättningen å varor, som utminuterats från kronomagasinen.
Även överstelöjtnant Reinh. Geijer har i egenskap av t. f. chef för Gotlands infanteriregemente yttrat sig i ärendet. Han framhåller, att provianteringsfrågan är utagerad i och med handläggningen av det nya avlöningsreglementet Varje försök av den art, köpmannaförbundets framställning anger, måste på det bestämdaste avvisas. Nu gällande bestämmelser i fråga om prissättningen äro uttryck för en princip, som är den enda riktiga, då kronan därigenom beredes ersättning för alla omkostnader. Överstelöjtnant Geijer betecknar f. ö. hela framställningen som överdriven och förbundets tal om lojala skattebetalare, som fordra sin rätt såsom farisesstiskt.
Kapten R. C. Eek uttalar såsom befälhavare för Gotlands artillerikår i stort sett samma uppfattning. Han betonar provianteringsrättens karaktär av avlöningsförmån och förutsätter, att stats- och kommunalanställda, om ifrågavarande förmån indrogos, sammanslöts sig kooperativt, vilket vore betydligt farligare för köpmännen. Ett borttagande av provian&eringsrätten skulle väl ej bli ruinerande men i alla fall mycket kännbar, särskilt för det gifte manskapet, som givetvis redan nu har det svårt att få debet och kredit att gå ihop. Kapten Eek avstyrker därför, att köpmannaförbundets aktion ernår åsyftat resultat, helst som de av förbundet framförda argumenten synas anmärkningsvärt krystade och svaga. (H. B.)

Gotlands Allehanda
Lördagen den 19 Maj 1923
N:r 114

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *