Från sjön.

På Storsjön i Jämtland fortgår ångbåtsfarten ännu.
— Vid Mölle fiskläge 1 Skåne hittades nyligen liket af en sjömansklädd mansperson uppfiutet på stranden. Den dödes drag voro af förruttnelse oigenkänlige, men ett igenkänningstecken torde den ring blifva, hvilken den döde bar på sig, och som var märkt med initialerna T. R. E. U. F.
— I fredags inkom i haveri till Malmö ångbåten Brage, kapten Boman, hemma i Stockhohn och destinerad från Oxelösund till Rouen med last af hafre. Fartyget, som inbogserades af ångaren Dragör, kommer att repareras å Kockumska varfvet.
— En större utländsk ångare grundstötte i fredags på Bredgrund, dit bogserångaren F. H. Kockum afgick för att taga dem flott. Då Malmöbåten ditkom, var den utländska ångaren försvunnen.
— I onsdags inkom till Helsingör i en båt från Anholt besättningen, 9 man, från briggen »Hebe», hemmahörande i Fredrikstadt. Briggen, som var på resa från Skutskär till Amsterdam med bräder, har strandat på Österrefvet och är vrak.
— Ej mindre än femtio segelfartyg passerade 8:de dennes Vänersborgs hamn.
— Briggen »Zingra», kapten Murphy, hemma i Shoreham och på resa från Gefle till Port Natal, har 4 Oktober prejats genom »Hiawatha» på 309 36 N. br. 209 V. lg. »Zingra» hade varit 60 dagar i sjön och försågs men olja samt bröd.
— Å Ölands ostkust, på den s. k. Gammalsbyör, strandade natten till 8 d:s tyska briggen Adler, förd af kapten Edvard Pooch, hemma i och kommande från Memel samt destinerad till London med trälast. Bergningsförsök är öfverlemnadt åt dykeriångaren Carlsund, men fartyget, som är förfyldt af vatten, anses blifva vrak. Bergniug af lasten pågår.
— Briggen Fanny, kapten Börjesson, hemma i Helsingborg, på resa från Oxelösund till London med last af plankor, strandade natten till 9 dennes utanför Hulterstad på östra kusten af Öland. Ett af bergningsbolaget Neptons ångfartyg har afgått till strandningsstillet.
— Under resa från Rio Janeiro till Porth Elisabeth råkade briggen »Saga», kapten Engström, 22 Okt. ut för en svår storut utanför afrikanska kusten, hvarvid en man utaf besättningen, Axel Holmström, som gått till väders, spolades öfver bord af en störtsjö och drunknade oaktadt försök gjordes att rädda honom. Den sålunda omkomne var son till aflidne kyrkoherden Holmström i Åby i Kalmar stift.
— Å Farön strandade jakten Thine har nu bergats af ångaren Borgholm och införts till Oskarshamn. Fartyget hade sålts å haveriauktion för 202 kronor till sjökapten N. P. Petterson i Oskarshamn. I tisdags inbogserades till Oskarshamn af ångarne Östern och (Gamleby skonerten Achilles och briggen Anna, båda hemmahörande i Oskarshamn.
— På Bredgrundet törnade i fredags ångfartyget Tistle från Stavanger, kapten Tonning. Efter underrättelse härom från fyrskeppet afgick genast från Köbenhavn en Svitzers dykeribolags ångbåt i och för assistans och inbogserade det grundstötta fartyget till Köbenhava. Tistle kom från Libau med spanmålslast, destinerad till Rotterdam. Fartyget hada förlorat sin propeller, hvarför det måste söka hamn för att lossa och reparera.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 14 December 1881
N:r 99

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *