Landets första försökshönsgård byggs i Hemse.

Grundstenen har nu lagts till den sedan i våras planerade försökshönsgården i Hemse. Anläggningen kommer att drivas i Gotlands äggcentrals regi. Lokal intressent är centraföreningen som stor leverantör av hönsfoderblandningar. Ägg-handelsförbundet har även visat intresse genom att anslå 5.000 kronor.
Det är blir främst utfordringsförsök som skall bedrivas och de 400 hönsen skall placeras i åtta olika avdelningar. 100 djur kommer enl. löfte att ställas till förfogande av Viads husdjursförsök genom dr Artur Hansson, därstädes. Dessa djur kommer att bestå av en korsning av Vit Leghorn och Road Island och man vill jämföra dessa djur med ren Vit Leghorn för att utröna kvalitetsskillnader på äggen. En annan inom fjäderfäaveln känd pers son som kommer att följa försöken vid den gotländska försöksgården med intresse är professor Nils Olsson vid Ulltuna.
Det gäller nu främst att utforska anledningarna till den dåliga skalkvaliteten på Gotlandsäggen. Detta förhållande vållar f. n. besvärligheter och ekonomiska förluster. Skalbildningen har faktiskt blivit sämre år för år och man misstänkedels att det kan ha samband med hönsens mineralförsörjning, dels att det kan bero på vissa negativa anlag hos Vit Leghorn vilka kommit att framträda genom renavel. Korsning med Road Island skall visa om det finns fog för den misstanken.

Gotlänningen
Fredagen 31 oktober 1952
Nr 253

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *