Ungdomsföreningen Syskonbandet

i Betania högtidlighöll sin 50-åriga tillvaro med möten i lördags och söndags. Som högtidstalare hade kallats pastor Gustav Fransson med fru från Gnesta. Lördagskvällens samkväm var en minnenas afton. Föreningen hade inbjudit församlingen och ungdomsföreningen Febe. Det vackert dekorerade templet var fullsatt och inledningssången »Sjungen syskon under vägen Det ger fart åt vandringen», sjöngs fulltonigt och medryckande. Samkvämet leddes av föreningens ordf. lantbr. Egon Hederstedt, som hälsade samtliga inbjudna hjärtligt välkomna. Programmet som sedan följde var omväxlande med tal, sång och musik och ett rikt dukat kaffebord.
Pastor Gustav Fransson talade om sitt första möte med Gotland och erinrade om att flyttningen hit var en färd i blåst och orkan, men att tillvaron på Gotland var av betydligt lugnare natur. För ungdomsföreningen Febe talade pastor Segerberg, som erinrade om den anda i vilken 50-åringen bildades, ty föreningen omslöt all kristen ungdom på platsen. Så följde korta tal av Efr. Jakobson, Stånga, Emil Johansson, Stenkumla, Edvin Lindqvist, Havdhem, och Fridolf Alfvin, Garda. Fru Fransson gladde alla med sin vackra sång.
Söndagens möten inleddes med söndagsskola, varvid fru Fransson talade till och sjöng för barnen. I gudstjänsten kl. 11 talade pastor Fransson över Apg. 5: 39. Kyrkosångaren Erland Dahlgren sjöng Guds lov och musikdirektör Axel Byström ackompanjerade. Byström lämnade minnesordet: »Se jag är med eder alla dagar». Matt. 28: 20. Solosång utfördes av fru Fransson. Mötet leddes av pastor Lagerstrand.
Till det stora högtidsmötet kl. 14 var kapellet fullsatt av åhörare från när och fjärran. Mötet inleddes med sången »Må vi komma inför Herren med vårt lov». Egon Hederstedt välkomsthälsade och ledde mötet. En av pionjärerna, Johan Hansson, Rotarve, vilken var med då föreningen bildades föreläste Herrens ord och ledde i bön. Sångarna sjöng potpurri av gamla läsarsånger. Duett utfördes av David Alfvin och Rune Larsson. En intressant 50-årsberättelse föredrogs av Thure Levander. Fyra pionjärer blomstersmyckades Emeli o. Johan Hansson, Rotarve, frö! ken Anna Pettersson, Lye, och Emil Pet, ersson, Stenkumla. Samtliga intervjuades av Lisbeth Larsson och Thure Levander. Gotlands baptistungdom representerades av sekr. pastor Tordefelt, Klintehamn. Föreningen bjöd alla mötesbesökarna på kaffe.
Under de gångna åren har kr 17.450 insamlats. I högtiden kr 247. Föreningen består av 33 medlemmar. Omkring 140 har tillhört föreningen under de 50 åren.
Pastor Lagerstrand avtackade alla, som medverkat till en storslagen högtid och nedbad Guds välsignelse över de församlade.
I samband med högtiden har en serie möten hållits och talare och sångare har därvid besökt Ardre, När och Fardhem. Mycket folk har samlats. Det sista stora mötet var förlagt till Stånga. Pastorsfamiljen Fransson avtackades varmt och hälsades välkomna tillbaka snart igen.

Gotlänningen
Tisdagen 23 september 1952
Nr 220

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *