700.000 kr begärs för radiolänk Visby-Fårhult.

För nästa budgetår begär telegrafstyrelsen 103 milj. kr till telefon- och telegrafstationer. 9.850.000 kr avses för fullföljande av automatiseringen av telefonstationer i bl. a. Halmstad, Visby och Jönköping. Till riks- och landskablar behövs 89.600.000 kr, varav 700.000 kr till radiolänk Fårhult-Visby, 200.000 till ny överdragsstation i Visby samt 340.000 kr för rikskabel Visby-Fårösund.
Mellan Gotland och fastlandet är de nuvarande sjökablarna helt utnyttjade. Behövlig utökning av antalet förbindelser kan därför ej ske på annat sätt än antingen genom att lägga ut en ny sjökabel eller genom att anordna radiotelefonförbindelser. Eftersom det sistnämnda alternativet ställer sig billigare har styrelsen ansett sig i första hand böra utnyttja denna möjlighet.
Styrelsens avsikt är därvid att tillämpa det system, som fått benämningen radiolänk, varmed förstås trådlös överföring mellan två platser med radioenergien starkt koncentrerad till överföringsriktningen. Den nu planerade radiolänken är planerad för överföring på ultrakortvåg av 48 samtliga telefonsamtal.
För rikskabeln Visby-Fårösund, för vilken flygförvaltningen har förskotterat kostnaderna, avser det nu upptagna beloppet den återbetalning till flygförvaltningen, som skall ske nästa budgetår.
Maximibeloppet av telegrafverkets investeringar under detta budgetår begäres höjt. från 200 till 243 milj. kronor.
Framställningen motiveras i huvudsak med stegrade arbetslöner och materielpriser men även med
önskan att öka utbyggnaden av trådradioanläggningar, eftersom mottagningsförhållandena i olika delar av landet under de senaste två åren avsevärt försämrats. Antalet licensbetalare, som nu icke kan tillfredsställande Avlyssna de svenska programmen, beräknas till ej mindre än 700.000.
Styrelsen framhåller vidare, att antalet abonnenter, som får vänta mer än tre månader på att få telefon installerad, inte kunnat nämnvärt nedbringas utan fortfarande håller sig omkring 20.000, trots att c:a 110.000 nya apparater installerats under senaste budgetåret.
Något anslag till televisionsanläggningar har inte tagits upp av styrelsen i avvaktan på att den statliga utredningen blir färdig.

Gotlänningen
Torsdagen 11 september 1952
Nr 210

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *