Gotlands läns trädskötaresällskap

hade i lördags sin traditionella årsutflykt. Vid starten från Visby på morgonen tycktes inte vädrets makter vara bevågna som förut om åren — regnet forsade ner — men som tur var blev det dock uppehållsväder fast utan sol.
I Roma gjordes uppehåll för påstigning av några tågresande medlemmar, varefter färden ställdes över Ala och Ardre mot Lau. Ett kort uppehåll gjordes vid Sjonhems nyinvigda kyrkogård, som var mycket välhållen och vacker.
I Lau var resemålet Erik Petterssons välskötta frukt- o. bärodlingar vid Koparve. Hr Pettersson orienterade sällskapet om sina odlingar och största intresset tilldrog sig den nya hallonsorten Mitra, som förordades, samt det nyanlagda jordgubbsförsöket.
Färden ställdes därefter till Laus Käldu, där vattnet provsmakades och den medhavda lunchen avnjöts tillsammans med utsikten från berget. På vägen mot Ardre beundrades förfädrens mäktiga skeppssättningar i Alskog och så fick resenärerna njuta av en muromhägnad lustgård hos lantbrukare Viktor Jakobsson i Alsarve, en i sanning föredömlig trädgård i Gotlands blåsiga klimat.
I Östergarn gjordes nästa uppehåll vid G. Nordströms fruktodling i Rodarve. Vem visste att det fanns en fruktodling därute? Vid en flammande brasa blev det uppehåll för välsmakande kaffe på vackra Katthamra, vilket som turistgård blivit ett storslaget resemål. På hemvägen gjordes uppehåll vid Östergarns kyrka och kyrkogård, och det sista rese-målet blev E. Rosvalls storslagna trädgårdsanläggning, Granskogs i Dalhem.
Vid Roma station skildes resenärerna sedan reseledaren, konsulent Wikesjö, avtackats av ordföranden E. Ericsson och sällskapets medlemmar med fruar skildes med nya intryck av trädgårdsodlingar och Gotland, belåtna med sin resa, fast den varit mulen.
Ett 40-tal deltog i resan.

Gotlänningen
Torsdagen 21 augusti 1952
Nr 192

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *