41 lottor får utbildning på I 18 i

förplägnads- och expeditionstjänst.
41 lottor från olika delar av vårt land får f. n. utbildning på lottaskolan på I 18. Skolchef är major Hammarberg och cheflotta fru Arvedson. Fru Arvedson talade om att det är 21 lottor som håller på med förplägnadstjänst, medan 20 är sysselsatta med expeditionstjänst. Åldern på lottorna varierar mellan 16 och 35 år och övervägande delen kommer från Norrland.
Fru Arvedsson leder nu för fjärde sommaren en lottakurs och tycker att man inte kan tänka sig någon trevligare sysselsättning. Som hjälp har hon frk Ester Svensson, Tommelilla, fru Sigrid Waller, Trollhättan, samt frk Gun Hellström, Haparanda, som instruktriser.

Stekt flundra och blomkål
står det för dagen på matsedeln och vid kokspisen står fyra lottor som svarar för matlagningen. Det är fru Ingrid Schill som kommer från Stockholm och blev aktiv i Danderyds lottakår förra året. Vidare är det fru Bjurman som har varit verksam inom Skelleftehamns lottakår i tio år. De andra två, fru Valborg Bergström och fru Stenvall, har varit verksamma i fem resp. åtta år, så det är som synes inga nybörjare. Alla förklarade enstämmigt att det var »alla tiders» att vara på Gotland. På kokspisen kan man laga ända upp till 240 portioner samtidigt och som ett litet prov kan nämnas att det tar två timmar att tillaga 300 pannkakor. Sedan sign. fått provsmaka maten lämnade han förplägnadslottorna med ris å la Malta i hela ansiktet.
Av instruktriserna är det frk Hellström som har hand om den teoretiska utbildningen. Lottorna skall kunna allt om Underhållstjänst, får plugga in Näringslära, Varukunskap och skall kunna allt om krigsportionsstater o. dyl. Hela kursen omfattar 22 lektionstimmar. Förutom teori och praktik inom förplägnads-tjänsten sysslar man med orientering (obligatorisk), prov för idrottsmärket såsom terränglöpning, cykling eller simning.

Expeditionstjänst
En annan grupp lottor håller på med expeditionstjänst och får kort och gott lära sig att ersätta den manliga arbetskraften på expeditionerna. Förvaltare Hammarström leder den teoretiska utbildningen och omtalade att lottorna vår mycket duktiga och hade stort intresse för utbildningen. Men nog kan det vara besvärligt ibland, sade förvaltare Hammarström. En gång t. ex. skulle man förkorta ordet befälhavare (bef.) och en lotta skrev b h., vilket förmodligen låg närmast till hands. Förutom expeditionstjänst får de som önskar utbildning i självförsvar.
Conn.

Gotlänningen
Torsdagen 24 Juli 1952
Nr 168

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *