Hushållningssällskapet

hade i dag på middagen sitt ordinarie vårsammanträde, som hölls å stadsfullmäktiges i Visby lokal under ordförandeskap av landshövding Roos.
Därvid föredrogos till en början berättelserna över sällskapets och slöjdskolans verksamhet under förra året, varefter ansvarsfrihet beviljades för sällskapets, slöjdskolans, kemiska stationens, egnahemslånefon, dens och konung Carl Johans fonds räkenskaper och förvaltning under år 1919.
Vidare beslöts att hos landstinget göra framställning om anslag till stipendier åt lantbrukselever för tiden 1921-1923 kr. 375, till hästpremiering för tiden 1921-1923 kr. 900, till nötboskapsavelns främjande för tiden 1921-1923 kr. 3,900, till trädgårdsodlingens befrämjande för tiden 1921-1923 kr. 500, samt till kurser i grönsaksodling och odling av köksväxtfrön för tiden 1921 – 1923 kr. 400.
Förvaltningsutskottets förslag om överförande av kr, 17,563:44 från riksfonden till 1919 års fond godändes.
Till ledamot i skogsvårdsstyrelsen för tiden 1 aug. 1920-1 aug. 1923 återvaldes riksdagsman K. Kahlström och till suppleant i samma styrelse för samma tid återvaldes lantbrukaren J. Lindvall, Kälder i Linde. Till ledamot efter folkskolinspektör Moberger i slöjdskolans styrelse för tiden 1920-1922 valdes disp. .Axel Johansson och till suppleant i dennes ställe läroverksadjunkten B. Möller. Till ledamot i skolköksstyrelsen likaledes efter hr Moberger valdes t. f. folkskolinspektör J. Linnman.
Ett par hundra nya ledamöter invaldes i sällskapet.
Härefter upptogs till diskussion frågan om upprättande på Gotland av en lanthushållsskola.
Den för utredande av denna fråga, tillsatta komitén, bestående av riksdagsman K. Kahlström, dir. R. Löfvenberg och fröken Laura Stålhandske, hade till mötet inkommit med förslag, att efter samråd med statens inspektör för det mindre jordbruket en dylik skola må anordnas på Gotland. Frågan kan lösas antingen genom den ifrågasatta skolans förläggning till folkhögskolan eller till en lantgård med praktiskt jordbruk. Skäl tala för och emot båda dessa lösningar. Hur saken ställer sig i de två olika fallen har närmare belysts i till komiténs förslag fogade utredningar av dels dir. Löfvenberg, som framställer innebörden av det förra alternativet, och dels av, fröken Stålhandske, vilken framlägger de synpunkter, som tala för ett fristående företag på en lantgård såsom vilken hon tänker sig Suderbys i Västerhejde. Årsstaten för en skola av senare typ skulle enligt bifogad kostnadsberäkning röra sig på 10,450 kr.
Reglemente för statsunderstödda lanthushållsskolor är Utfärdat av kungl. maj:t i december 1919. Elevantalet skall vara minst 12, högst 24.
I diskussionen yttrade sig först hr Johansson, Gardarve, som fann, att behovet av en sådan undervisning ej var så stort; det visar den låga frekvensen i Hemse. De ämnen, som äro nya, kunna nog med litet god vilja inpassas i den nuvarande skolan. i Hemse. De nuvarande finansiella svårigheterna för både sällskapet och landstinget göra, att tal. ville föreslå, att tills vidare den skolan, som finns i Hemse, behålles, eventuellt något utvidgad, men att ej från sällskapet vidtages någon vidare åtgärd.
Dir. Nils Brander ansåg, att den kvinnliga kursen i Hemse icke kunde ersätta en lanthushållsskola, och var mest böjd för den fristående skoltypen. Yrkade återremiss till komitén.
Sedan dir. Löfvenberg lämnat några kompletterande upplysningar, underströk agronom B. Nelson, att behovet, är stort och att intresset säkert skulle finnas; bevis härför fann tal. i förhållandena, på fastlandet.
I återremiasyrkaindet instämde hr Johansson, Gardarve och Wöhler.
Fröken Stålhandske ville på det varmaste framhålla behovet av en sådan skola. Gotlands flickor behöva någon gång, sedan de slutat folkskolan, komma utanför hemmets väggar. Tal, ville anse lanthushållsskolan som en, fortsättning på, folkhögskolan.
Ord. f. vände sig mot denna uppfattning och fick därvid stöd av, hr Broander. Huvudvikten är den praktiska verksamheten, och teoretisk bildning före inträdet än vanlig ,folkskolebildning.
Sällskapet beslöt att återremittera frågan till komitén för närmare utredning.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 31 Mars 1920
N:r 75

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *