Kriget.

Den diplomatiska situationen har så till vida klarnat, som Ryssland numera otvetydigt gifvit sitt bifall till en flottdemonstraition mot Montenegro. Däremot kvarstår obesvarad frågan, huru långt denna demonstration får sträcka sig mutan att makternas hittills bevarade endräkt. äfventyras. Från österrikiskib håll påstås dess konsekvens vara ett exekutivt mandat att med var penmakt göra slut på Skutaris belägring. Att döma af Paristelegram är man där af annan mening och hyser farhågor för att en sådan tilllämpning af påtryckningen skulle frambesvärja den så länge fruktade konflikten mellan Österrike och Ryssland.
Sedan dock nu demonstrationens karaktär såsom uttryck för samtliga stormakters vilja tillräckligt framhäfts genom att äfven Frankrike deltager och en engelsk amiral öfvertagit högsta ledningen, tyckas dessa farhågor öfverdrifna, åtminstone hvad fottaktionen beträffar. Annorlunda skulle däremot förhållandet ställa sig, om Österrike vid sidan af denna aktion äfven låter trupper från landsidan rycka in i Montenegro, hvilket tycks vara en eventmualitet att räkna med, eftersom det koncentrerar trupper vid gränsen. Men äfven detta är kanske blott afsedt som påtryckningsåtgärd.

Flottdemonstrationen.
Agence Havas meddelar: Sedan ryska regeringen förklarat, att den önskar, att Frankrike och England deltaga i flottdemonstrationen mot Montenegro, har republiken beslutit deltaga i detta högtidliga tillkännagifvande af Europas vilja. Schefen för pansarkrysaren Edgar Quinet, som afgått till Korfu, har fått order att sätta sig i förbindelse med schefen för de engelska tartygen, för att tillsammans med dessa begifva sig till Antivari.
Reichspost meddelar, att en engelsk amiral skall föra befälet öfver den internationella demonstrationsflottan i Adriatiska hafvet.

Österrike skall besätta Antivari.
Till Morgenpost telegraferas från Wien: I Budua i södra Dalmatien stå österrikiska trupper, färdiga att eventuelt omedelbart besätta Antivari.

Rysslands misstänkta hållning.
Tidningarna i Wien visa Big mycket betänksamma vid underrättelsen om, att ett ryskt fartyg skulle ha ilandsatt krigsmateriel i Antivari. De se däri ett försök att indirekt stödja Montenegro och Serbien i derag motstånd mot Huropas önskningar samt framställa energisk fordran på, att man skall affordra ryska regeringen en förklaring, och betona dessutom, att hvarje försök från rysk sida till dubbelspel innebär en mycket stor fara för freden.
I Berlin är man öfvertygad om, att den omtelegraferade införseln till Montenegro af ryskt krigsmateriel haft karaktären af ett ryskt privat företag.

Fallna och sårade vid Skutari.
Die Südslavische Korrespondenz meddelar, att montenegriner och serber i de senaste striderna vid Skutari ha förlorat 2,000 man i fallna och ungefär lika många i sårade.

Kung Nikita tar det lugnt.
Daily Express’ korrespondent telegraferar från Cettinje, att men väckte kung Nikita, i förgår eftermiddag, när han sof middag, för att meddela den österrikiska flottans ankomst till Duloigno.
»Stör mig icke i min sömn!» svarade kung Nikita, vände sig på andra sidan och insomnade åter.

Hur Ryssland”demonstrerar”.
Till Reichspost i Wien telegraferas från Cattaro: Tillsammans med den transportflotta, som nyligen anländt till San Giovanni di Medua med serbiska trupper, har anländt ett ryskt fartyg, som i Antivari skall utskeppa 7 kanoner, 11 mill. patroner och 40,000 militärkappor, en gåfva från Ryssland till Montenegro och Serbien.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 5 April 1913
N:r 77

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *