Margareta snäll flicka.

Gav mellersta Gotland ett gott regn.
Lantmännen ha de senaste dagarna börjat se allt missmodigare ut när de tittat ut på åkrarna. Betorna som hittills klarat sig ganska bra, börja nu sloka och behovet av vatten är överhängande. Men att även ett litet gott, jämnt fallande regn gör stor nytta ser man i dag, då mellersta Gotland fått varierande antal millimeter, delvis med åska.
Här i Visby var det tjockt redan i går afton men klarnade ett slag i natt för att mot morgonsidan åter bli dimma, vilken vid 7-tiden utlöstes i ett regn, som delvis fortsatte framåt förmiddagen. Här i staden kom 5,6 mm. på en halvtimme men det har regnat mera sedan, ute vid Nygårds i Västerhejde uppmättes kl. 10 i förmiddags 10 mm. Det tycks också ha varit det mesta man fått på ön på morgonen, men här och där har regnet fortsatt. I Romatrakten har man fått mellan 4,5 och 7,5 mm. och där har man också hört några åskknallar. Detsamma var förhållandet ute i Östergarn, där man fick 5,5 mm. regn med åska mellan kl. 3 och 6 i morse. Medan Fårösund och Fårö hade tjocka men inget regn i morse, detsamma var förhållandet med Stenkyrka, fick Hemse 1,8 mm. och Slite en skur på en millimeter samt Hoburgen 5 mm. i natt. Där började regnet i går afton vid 9-tiden och höll på ett par timmar för att sedan fortsätta i morse. Klintehamn fick också något regn i morse men inga kvantiteter. Viklau fick 6 mm. i en häftig skur vid 6-tiden i morse, men regnet fortsatte stillsamt ännu en halvtimme.
Tjockan kom och gick litet varstädes och i skrivande stund på förmiddagen ser det ut att lätta på här i Visby. Betfälten sågo i förmiddags betydligt friskare ut än tidigare det vill säga där man fått något regn — men ännu fattas det mycket regn, säger man på betodlarehåll. Allehanda hade i förmiddags ett samtal med hr E. V. Norman i Halla, som på betodlarnes vägnar hoppades på ett gott resultat av fruntimmersveckan. — Vi behöva mycket regn ännu, både för betor och vallar, sade hr Norman, om det skall bli något till skörd. De 7,5 mm. vi fått i dag räcka inte till men det kanske kan bli mer innan fruntimmersveckan tar slut.
Sara var tydligen turist och kom med vackert väder medan Margareta som sagt var en snäll flicka ur lantmannasynpunkt, åtminstone på morgonen. Återstår att hoppas att de andra flickorna fortsätta Margaretas exempel. En veckas regn med efterföljande värme skulle passa precis.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 20 juli 1943
N:r 163

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *