Frikännandet av militärläkaren överklagas av M. O.

M. O. har hos krigshovrätten överklagat krigsrättens vid Östgöta luftvärnsregemente friande utslag i målet mot regementläkare Ivar Cassel för att han underlåtit att besöka sjukrummet i Blåhäll utanför Visby den 12, 13 och 14 maj 1939.
Krigsrätten förklarade i sitt utslag att det inte bevisats att dr Cassel gjort sig skyldig till någon av de försummelser, för vilka åklagaren yrkat ansvar på honom. Häremot erinrar M. O. att utredningen gett vid handen att Cassel inte besökt de sjuka någon av de angivna dagarna. I varje fall måste det anses styrkt att mer än ett besök inte förekommit under denna tid.
Gentemot medicinalstyrelsens förklaring, ”att Cassel icke kunde anses ha genom bristande omvärdnad eller oriktig behandling gjort sig skyldig till fel eller försummelse i tjänsten” invänder M. 0. att under denna formulering kan rymmas såväl det fallet, att Cassel visserligen försummat att besöka sjukrummet men dock inte därigenom gjort sig skyldig till tjänstefel, som det fallet, att det inte blivit klarlagt om han besökt sjukrummet eller ej. Det är, framhåller M. O., en domstolsfråga att avgöra vad som är styrkt samt – om det anses styrkt att Cassel inte besökt sjukrummet varje dag – huruvida denna försummelse kan anses innebära straffbart förhållande.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 3 februari 1943
N:r 27

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *