Sextio år

Anton Jacobsson, Eke.

Sextio år fyller om fredag den 25 d:s en av Gotlands mera kända jordbrukare, Anton Jacobsson, Bölske i Eke.
Han är född i Sproge. Redan i unga år gav han sig jordbruket i våld, tjänade i en följd av år hos olika lantbrukare tills han så småningom blev ägare av egen gård vid Bölske i Eke. Det var icke något större jordbruk, men genom en ovanlig energi och arbetsförmåga i förening med ett livligt intresse för jordens brukande, odlade J. efterhand upp gården, ett arbete, som också kröntes med stor framgång. Han arrenderade därjämte sedermera Eke annex och har där anlagt en stor och förnämlig kulturbetesmark. Förutom att han upparbetat jorden i fin kultur har han även förstått att vidmakthålla denna och därvid haft den rätta blicken för vad som av behovet påkallats, och han har praktiskt taget byggt om allt vad byggnader heter. Den dag i dag är räknas också Bölske till en mönstergård; dit hushållningssällskapet även förlagt en hel del försöksverksamhet med hr J. som värd, och studieresande jordbrukare såväl från fastlandet som från öns olika delar ha under årens lopp gärna sökt sig dit för att taga detta mönsterjordbruk i betraktande.
Hr Jacobsson har ej heller undgått yttre utmärkelser för sitt framgångsrika arbete. Han har sålunda bl. a. fått sig tilldelad alla förekommande slag av pris, som hushållningssällskapet utdelar för välskött mindre jordbruk, och av premieringsnämnden blev han föreslagen de penningpris och diplom, som utdelas vid allmänt lantbruksmöte för välskött mindre jordbruk och erhöll även dylikt pris vid lantbruksmötet i Örebro 1911 jämte 51 andra jordbrukare, två från varje län.
Det är en rotfast kärlek till torvan och, som sagt, ett idogt arbete, som varit Anton Jacobssons ledstjärnor, och det kan väl också förtjäna framhållas, att han har en duktig maka vid sin sida, som stått honom bi i råd och dåd.
Det är ej att undra på att man även tagit Anton Jacobssons krafter i anspråk för en mängd av förtroendeuppdrag. Han är sålunda ledamot av hushållningssällskapets förvaltningsutskott, ledamot av egnahemsnämnden och av jordbrukspremieringsnämnden, styrelseledamot i Gotlands läns fattigvårdsförbund, ordförande i Södra Gotlands lantbruksklubb, vice ordförande i ortsförbundsstyrelsen av R. L. F., suppleant i styrelsen för Mellersta Gotlands andelsmejeriförening samt i stiftsnämnden, ordförande i sin hemsockens fattigvårdsstyrelse, vice ordförande i kyrko- och skolråd, vice ordförande i pensionsnämnden, ledamot av valnämnden och kronoombud för taxeringen m. m.
Allt detta vittnar om, att Anton Jacobsson är verksam som få. Hans tid räcker till även för att deltaga i alla stämmor, evad det gäller jordbrukets ekonomiska föreningar eller andra, och hans inlägg äro städse präglade av stor praktisk kunnighet och gott omdöme samt på samma gång gott gemyt.
Det är en ”selfmade man” av bästa slag, en gedigen representant för den gotländska bondekåren, som nu ingår i sitt sjunde decennium.
Ytterligare en utmärkelse för framgångsrikt arbete har kommit hr Jacobsson till del. Om belöningen, vilken kommer lagom som present till sextioårsdagen, nämnes på annan plats.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 22 oktober 1940
N:r 245

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *