Missionsförbundets årsmöte i Stånga.

I lördags höll Gotl. Missionsförbundet sitt årsmöte i Lutherska Missionshuset i Stånga. Trots de dåliga kommunikationerna, och den brådska som råder för jordbruket hade många ombud kommit. Mötet inleddes av past. Sandberg, Linde, som predikade över den 73 psalmen.
Förbundets ordf., hr Josef Jakobson, hälsade talare och ombud välkomna och påminde om den stora förmånen att i dessa oroliga tider få samlas för att dryfta olika angelägenheter.
Många sakna nu denna förmån. Må vår insats i verksamheten lämna bestående resultat! Missionens folk har skäl att samlas omkring sina uppgifter och Herrens ord mera nu än förr. Vi förlora på att så helt gå upp i det jordiska, att vi ej kunna vara med. Förbundet har en gång tidigare haft sin konferens i Stånga. Ett stort och betydande beslut fattades den gången. Det var då, som initiativet togs till byggandet av soldatmissionslokalen på Visborgsslätt och grundplåten för dess byggande lades då.
Konferensen förklarades därpå av ordf. öppnad. Utom närvarande 44 befullmäktigade ombud och övriga representanter för lokala församlingar på Gotland övervars konferensen av distriktsf. Joh. Nilson, Eskilstuna, och Ost-Turkestanmissionären O. Hermansson, Stockholm.
Till ordförande utsågs lantbr. Josef Jakobson, v. ordf. distriktsf. Joh. Nilson och sekr. maskinist Harry Ericson, Visborgsslätt.
Ordf. meddelade, att från församlingen i Fårösund hade till förbundets kassa sänts 300 kr., vilket belopp i betraktande av den lilla församlingens ekonomiska bärighet måste anses vara synnerligt rikligt. Gåvan är även uttryck för församlingens tacksamhet för vad förbundet under den senare tiden nedlagt av intresse för den soldathemsverksamhet, som rönt erkännade och visat en glädjande framgång inom samhället alltsedan den för något år sedan startades från församlingens fastighet, som har ett centralt och vackert läge.
Årsberättelsen och matrikeln förelågo i tryck och den godkändes av konferensen, som även beviljade styrelsen ansvarsfrihet. Samtalet, som följde på styrelsens och revisorernas berättelser, var livligt och uttryckte en bibehållen stark missionskänsla bland förbundets folk för arbetet bland det gotländska folket. Särskilt kraftigt poängterades, hur välbetänkt för missionen på norra Gotland anstalterna på Fårösund varit. Trots de dryga ekonomiska uppoffringarna förbundet därvid fått vidkännas, äro de icke för stora efter måttet av de resultat, som hittills vunnits. Församlingens å platsen egna prestationer äro från missionssynpunkt i detta sammanhang både förnämliga och uppmuntrande. Även åt Stenkyrka friförsamling har förbundet lämnat ekonomiskt stöd vid påläggandet av nytt plåttak å dess missionslokal vid Helge i Stenkyrka. Genom en frivillig insamling inom socknen, vilken allmänt rönte god förståelse, täckes en hel del av omkostnaderna. Resterande belopp har genom missionsmedel insamlats å teckning å lista vid halvårsmötet och direkt utlagt från kassan blivit täckt. Arbetet har av enskilda kostnadsfritt utförts, liksom även en del material skänkts. Till alla medverkande uttalades ett varmt tack och till alla givare likaså.
Årets inkomster och utgifter har balanserat på kr. 10,894: 47.
Till ledamöter i Gotl. allmänna nykterhetskommitte valdes Rudolf Lagergren, Garda, och Albert Johansson, Linde, suppl. O. Wessman, Fidenäs, och pastor Lundblad, Klintehamn. Till ledamöter i soldatmissionen valdes för tre år O. Wessman, Fidenäs, samt för ett år pastor Björkstig, Visby, suppl. Rud. Palmqvist, Hogrän.
Beslutades att hålla bibelskola instundande vinter. Ledare blir pastor Brånäs och pastorn på den plats, där bibelskolan förlägges. Höstens distriktsmöte hålles den 5 o. 6 okt. i Visby.
Från söndagsskolkommitten förelåg trenne förslag rörande verksamheten på söndagsskolans fält, vilka även av konferensen biföllos. Så kommer en söndagsskollärarekurs att anordnas i början av mars månad 1941, söndagsskoldistriktsmöten enligt samma program som tidigare följts komma att anordnas inom distrikten i den utsträckning som tid och lämpliga talarekrafter kunna anskaffas och söndagsskolans propagandavecka instundande höst skall göras så allmänt beaktad som möjligt.
För det närvarande verksamhetsläget inom junior- och söndagsskolmissionen lämnade pastor Lundhlad några allmänna upplysningar. I båda dessa verksamhetsgrenar har en god framgång Visat sig under det gångna året. Juniorföreningarnas medlemssiffra har ökat med 21 nyintagna medlemmar. Söndagsskolbarnens antal har ökats med 138 elever. Likaledes har både juniorföreningarnas och söndagsskolornas antal ökat. Under de senare åren har en jämnare skolgång av barnen i söndagsskolorna förmärkts. Därtill medverkar ett synbart stegrat intresse hos barnen för undervisningen och på flera håll användandet av s. k. flitkort. Distriktssöndagsskolmöten, barnmöten och missionslektioner ha under året anordnats i syfte att främja verksamheten bland barnen. Stångakonferensen hålles den 21 juli. Som talare medverka distriktsföreståndare Nilsson, pastor Eric Gullstam, Nörrköping, och missionär Björkdahl. Juniorlägret kommer i år att hållas den 24-28 juli å pensionat Björkhaga, Klintehamn. Den 28-31 juli hålles ungdomsdagar å sam. rna plats. Församlingsdagar kommer i likhet med föregående år att hållas. Som talare skall kallas rektor Mosesson, Lidingö, samt pastor Bergstam, Stockholm. Ersättare missionslärare och pastor Rimmerfors, Falun.
På förslag av pastor Björkstig beslutades, att instundande vinter anordna en sång- och musikkurs och till denna kalla Svenska Missionsförbundets musikdirektör Arndahl. Att ordna med denna kurs valdes pastor Björkstig, Harry Ericsson och Hilding Söderström, Dalhem.
Frågan om verksamheten bland de inkallade väcktes av pastor Karlsson, Hogrän. Efter en ganska lång diskussion uttalade sig mötet för att förbundets ledamöter i soldatmissionen måtte till styrelse för soldatmissionen framföra mötets begäran om att arbetet bland de inkallade måtte bliva bättre än vad det hitintills varit. Årsmötet avslutades med bön.
På kvällen var offentligt möte anordnat. Vid detta medverkade missionär Hermansson, pastor Andersson; Dalhem, samt musikföreningen.
Söndagens möten voro väl besökta. Förmiddagens gudstjänst leddes av ,Josef Jakobson och inleddes av pastor Lundblad. Distriktsföreståndaren höll en mäktig och rannsakande predikan över dagens text. Missionär Hermansson talade över Upp. 1: 9. Manskören, under mag. Palmers ledareskap, medverkade med flera sånger. Dessutom förekom solosång av evang. Inga Olofsson.
Eftermiddagens möte som hade samlat nästan fullt hus inleddes med predikan av evang. Inga Olofsson. Missionär Hermansson höll ett intressant föredrag om arbetet i Östturkestan. I övrigt medverkade stud. Rigmark, manskören och strängmusiken. De båda dagarnas offer inbragte 274 kronor.
Stånga och Lye missionsförsamling utförde ett rikt och gästfritt värdskap nu liksom ofta tidigare vid mötestillfällen å orten.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 2 Juli 1940
N:r 149

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *