Sovjeter ultimatum till Rumänien.

Kräver Bessarabien, norra Bukovina och flottbaser. Rumänien faller undan.
I går eftermiddag ingick ett telegram genom DNB från Bukarest, enligt vilket Sovjetregeringen på onsdagskvällen skulle till rumänske ministern i Moskva, Davidescu, ha överlämnat ett ultimatum, för vilket fristen utlöper kl. 22 på torsdagen. I detta ultimatum påstås Sovjetunionen begära att Bessarabien och norra Bukovina avträdas, varjämte krav framföras på att erhålla flottbaser Konstanza och några andra Donauhamnar.
Kl. 12,30 höll kung Carol ett kronråd i kungliga slottet i Bukarest, sedan han dessförinnan i audiens mottagit först Tysklands och därefter Italiens minister i Bukarest.

Rumänien begär förhandlingar med Sovjet.
Bukarest, 28 juni. (TT.) Propagandaministern uppläste på torsdagskvällen följande officiella kommunik: Kl. 12,30 i dag sammanträdde kronrådet under konungens presidium. Rådet dryftade den not som kl. 22 på onsdagskvällen överlämnats till rumänske ministern i Moskva av Sovjetregeringen, vilken däri krävde avträdande av Bessarabien och norra Bukovina samt begärde svar från rumänska regeringen under torsdagens lopp. Besjälat av önskan att vidmakthålla de fredliga förbindelserna med Sovjet, godkände kronrådet regeringens beslut, att anhålla att Sovjetryska regeringen bestämde tid och plats för ett möte mellan delegater från de båda regeringarna, varvid den sovjetryska noten skall diskuteras.
Man avvaktar nu svar från den sovjetryska regeringen på, rumänska regeringens förslag. Av texten till den not, som överlämnades till Moskvaregeringen, framgår, att Rumänien är villigt att dryfta alla förslag från Sovjets sida och önskan att bevara de goda grannförbindelserna med Sovjet.

Är villigt att avstå Bessarabien och norra Bukovina.
Kronrådet sammanträdde ånyo kl. 21 under konung Carols presidium. I icke-officiella men ansvariga rumänska kretsar erfares, att Rumänien beslutat att till sovjetunioner avstå hela Bessarabien och två distrikt i Bukovina.

Rumänien villfar de ryska önskemålen.
Bukarest, 28 juni. (TT.) Efter kvällens sammanträde med kronrådet utfärdades ingen kommunik, men det meddelades att det rumänska svaret på ryska noten på torsdagskvällen ingick till sovjetryska utrikeskommissariatet. Enligt den allmänna uppfattningen här torde det rumänska svaret gå ut på ett accepterande av de krav som framställts av Molotov.

Mobiliserar av fruktan för ungerska angrepp.
Från icke-officiella men ansvariga rumänska kretsar erfares, att allmän mobilisering proklamerats i Rumänien, huvudsakligen som försiktighetsåtgärd mot en event. revisionshandling från Ungerns sida ifråga om Transsylvanien.

Nytt kronråd i natt.
Bukarest, 28 juni. (TT.) Natten till fredagen hölls nytt kronråd och utanför hade stora människomassor samlats. Den rumänska allmänheten hade genom en radioutsändning på kvällen informerats om de sovjetryska kraven och det rumänska förslaget till lösning av problemet.

F. polske konseljpresidenten rymmer.
Bukarest, torsdag. (TT. fr. DNB.) F. polske konseljpresidenten Skladkowski, som jämte några andra förutvarande polska ministrar varit internerad i Baile Herculane (Herkulesbad), fick för två dagar sedan tilllåtelse att bege sig till Bukarest för att undergå tandläkarbehandling. Han avreste med några följeslagare från Baile Herculane och är sedan dess försvunnen. De rumänska mynkligheternas spaningar efter de försvunna polackerna ha hittills varit utan resultat.

Ny utrikesminister i Rumänien.
Bukarest, 28 juni. (TT. fr. DNB.) Enligt rumänska telegrambyrån har utrikesminister Gigurtu trätt tillbaka och hans post övertagits av senatspresidenten Argetojanu.

Bulgarien rådgör med Tyskland och Italien.
Sofia, 28 juni. (TT.) Sedan bulgariska regeringen erfarit innehållet i sovjetnoten till Rumänien, satte den sig omedelbart i förbindelse med regeringarna i Rom och Berlin. På fredagsmorgonen hålles ministerråd för att behandla det nya läget. F. ö. väckte Sovjets ultimatum stor överraskning i Bulgarien. Landet är lugnt men vissa militära åtgärder ha vidtagits.

Den ryska framstöten har företagits i samförstånd med Tyskland.
Budapest, 28 juni. (TT. fr. Reuter.) Sovjetunionens ultimatum till Rumänien har icke väckt någon överraskning i Ungern, där man befarat en sådan utveckling efter Italiens inträde i kriget. Det är en allmän uppfattning att ungerska regeringen icke kommer att vidtaga direkta aktionsåtgärder för såvitt det icke visar sig att det ryska kravet på. Bessarabien endast är upptakten till övriga fordringar. Det fasta intrycket att den ryska aktionen företagits i samförstånd med Tyskland åstadkommer givetvis en modifiering i Ungerns inställning till denna fråga.

Ivriga rådslag i Budapest.
Budapest, 28 juni. (TT.) Utrikesminister Csaky och konseljpresident Teleki hade på torsdagskvällen långvariga överläggningar med Tysklands och Italiens ministrar rörande det nya läget som skapats i Donauområdet.

Tyske ministern rapporterar i Berlin.
London, 28 juni. (TT.) Tyske ministern i Bukarest Fabricius har avrest till Tyskland för att överlägga med von Ribbentrop. Bulgariska regeringen kommer att sammanträda på fredagen för att behandla läget. Den jugoslaviske konseljpresidenten, som på torsdagen reste till Zagreb för att konferera med de kroatiska ledarna, återvände på fredagsmorgonen till Belgrad för att överlägga med regeringens medlemmar.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 28 juni 1940
N:r 146

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *