Landsbygden. Östergarn.

ÖSTERGARN.
Östergarns kommunalfullmäktige hade på söndagen sitt andra ordinarie sammanträde för året under kyrkoherde C. J. Björkanders ordförandeskap.
Som första fråga på föredragningslistan var godkännande av fattigvårdsstyrelsens, barnavårdsnämndens, folkskolestyrelsens och kommunalnämndens utgifts- och inkomststater för nästa år. Samtliga godkändes med ett par mindre ändringar, varför utdebiteringen för nästa år blir oförändrad och sålunda tillsammans med kyrkans, förut av kyrkostämman godkända stat kr. 7: 50.
Av kommunalnämnden uppgjort förslag till skogsbrandordning godkändes och till brandfogde valdes Gottfrid Bendelin, Bengts, och till vice brandfogde Albert. Larsson, Hallgård.
Till mantalsskrivningsombud omvaldes Johan Lundberg, Ganne, och Albert Östergren, Djupvika, med Albert Öström, Grograns, till suppleant.
Till sockenombud vid val av styrelse för Gotlands norra härads brandstodsförening valdes Gottfrid Bendelin, och förslag till ändring av nämnda förenings reglemente godkändes.
Frågan om tillbyggnad av skolhuset med en lärosal jämte avklädningsrum och slöjdsal hade vid föregående sammanträde remitterats till folkskolestyrelsen för inskaffande av godkända ritningar och fullständigt kostnadsförslag. Dessa förelågo nu och slutade kostnadsförslaget på en summa av 15,906 kr. Fullmäktige godkände förslaget och beslöto att begära tillstånd till upptagande av ett 15-årigt amorteringslån för ändamålet och i vederbörlig ordning sökta statsbidrag för skolbygget.

Höstfisket efter strömming härute är mycket dåligt och kan anses som totalt misslyckats för hösten då det ej ens alltid går att anskaffa bete till lax- och torskfisket. På torsk är tillgången fortfarande riklig och av god beskaffenhet, men avsättningsmöjligheterna dåliga. Laxfisket med linor som nu tagit sin början tyckes arta sig rätt bra och man får hoppas att det håller vad det lovar.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 14 November 1938
N:r 264

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *