Klintehamn

Kyrkostämma
med Klinte församling hölls söndag eftermiddag i kommunalrummet under kyrkoherde Gustaf Sjöbergs ordförandeskap.
För fastställelse förelåg den av kyrkorådet upprättade utgifts- och inkomststaten för år 1939. Vid föredragning av staten uppstod en stunds diskussion angående posten oförutsedda utgifter. Hr Wilh. Pettersson yrkade, att denna post skulle upptagas till kr. 375: — i st. för begärda kr. 675: —. Detta blev även stämmans beslut. I övrigt, fastställdes staten och det för uttaxering erforderliga beloppet utgör kr. 2,4)00: —
Prästlönekassans stat, där en uttaxering av kr. 1,970: — erfordras, fastställdes i enlighet med det uppgjorda förslaget.
Vid föredragandet av högre folkskolans stat upplyste ordföranden, att genom ändrade bestämmelser församlingen numera är skyldig bidraga med viss del av lärarelönerna i motsats till vad som gäller för folkskolorna. Av denna anledning har i årets stat upptagits 1,000: — kr. mer än i tidigare års stat.
Den framlagda staten fastställdes och uttaxeringen blir för högre folkskolans del kr. 2,500: —.
Klintebergets planteringskassas redogörelse för beräknade utgifter under nästkommande år godkändes. Vid föredragandet härav upplystes, att styrelsen beslutat anlita sakkunnig person för upprättande av förslag till plan för ordnandet av planteringarna m. m. å Klinte-berget.
Till sist framförde hr Aug. Lindqvist en önskan, att lämpliga blanketter skulle tillhandahållas vid husförhörsskrivningarna. Stäman gav ordföranden i uppdrag utreda frågan.

Pastoratsstämma
med Klinte och Fröjel församlingar hölls omedelbart efter kyrkostämman.
Även här gällde det att fastställa nästkommande års utgifts- och inkomststat. Bland utgiftspsoterna märkas: elektriskt ljus i prästgården kr. 1,000: —; reparation och tillbyggnad i prästgården enl. tidigare beslut kr. 3,000: —; borrning av brunn vid prästgården kr. 500: —; oförutsedda utgifter kr. 250: —; diverse kr. 107: —, tillsammans kr. 4,857: —. Det för uttaxering erforderliga beloppet, kr. 4,770: —, godkändes.

Metodistk yrkans juniorförening
firade på söndagskvällen 25-årshögtid. En inledningsmarsch sjöngs av juniorer från Klintehamn och Stenkumla, varefter pastor Eric Lind inledde med bibelläsning och bön. En pojke hälsade därefter den stora församlingen som till sista plats fyllde kyrkan välkommen. Ett par flickor uppvaktade med blommor tvenne personer som voro med när juniorarbetet begynte och som nu voro med på festen. En uppmarsch av ett 40-tal juniorer med två svenska flaggor i teten förekom varvid intagning av sex nya kamrater skedde. 25-årsberättelse och uppläsning följde slag i slag på känt juniormaner. Pastor G. Karlsson från Vänge höll såsom högtidstalare ett inspirerande tal över ämnet: Kristus och de unga med Ps. 110: 4 som utgångsord. Två pojkar framförde en dialog belysande vad juniorarbetet är och vad det vill. Emellan de skilda programpunkterna förekom mycken sång av Klinte- och Stenkumlajuniorerna. Pastor Lind frambar till, sist juniorernas tack till alla som visa föreningen sitt varma intresse, varefter lovsång och välsignelseönskan utgjorde avslutning av den alltigenom givande högtidsfesten.

Godtemplarlogen i Klintehamn
hade i lördags kväll anordnat ett samkväm i gemenskapstankens tecken. De olika religiösa, ideella och politiska organisationerna hade också välvilligt mottagit logens inbjudan och fyllde lokalen till sista plats. Magister K. Karlström ledde samlingsstunden med ett välkomstord varefter följde uppläsning av fröken Berta Lindkvist. Hr I. Flemming höll ett föredrag över ämnet: Godtemplarelogen, vad den är och vad den vill. Särskilt betonade talaren att I. O. G. T. vill vara en kulturorganisation i folkupplysningens tjänst. I detta arbete intar studiecirklar i skilda ämnen en framskjuten plats.
På scenen hade dukats ett inbjudande kaffehord. Under pausen blev det tillfällen att ytterligare odla gemenskapstanken genom att knyta nya bekantskaps- och vänskapsband.
Magister Karlström höll ett anförande i anledning av minnesdagen av den stora världsfreden från den 11 nov. 1918. Vidare inledde mötesledaren en diskussion över möjligheter till samarbete i större skala då det gäller biblioteksarbete, studiecirklar och föreläsningsföreningens arbete. En stunds samtal följde och de goda tankarna och ideerna fördes vidare till de olika sammanslutningarnas övervägande.
Under samkvämets gång sjöngs mycken unison sång. Logen är värd ett varmt tack för insatsen av det kulturuppbyggande arbete som gemenskapstanken innesluter.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 14 November 1938
N:r 264

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *