Visby behöper kemisk station.

Handelskammaren mot indragning.
Stockholm, 29 dec. (Press.) I fråga om omorganisation av den statsunderstödda kemiska analys- och kontrollverksamheten avstyrker Gotlands handelskammare föreslagen indragning av den kemiska stationen i Visby.
För Visby stad har denna station bl. a. den nyttan, att analyser kunna erhållas av den kokgas, som levereras från det i enskild ägo varande gasverket. Från läkare och hälsovårdsnämder har vidare framhållits den kontroll av det på Gotland på grund av den ringa förekomsten av filtrerande jordlager och förefintligheten av sprickor i kalkberget ofta dåliga vattnet, och den ständiga kontroll av vattenledningsvattnet i Visby, som uti övas av kemiska stationen. Från betodlarhåll har vidare framhållits, att stationen för dem är av synnerligen stor nytta. Det är därför ett allmänt ortsintresse, att stationen bibehålles. Man anser sig ha stor nytta av densamma, vilket ej kommer att kompenseras genom inrättandet av en central analysanstalt i Stockholm.
Om stationen likväl skall indragas anhåller handelskammaren att i den mån nuvarande föreståndare ej beredes sysselsättning i den i övrigt föreslagna organisationen, med indragning av Visby-stationen får anstå tills nuvarande föreståndaren avgår med pension.

Gotlands Allehanda
Tisdagen 29 December 1936
Nr 302

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *