Visby nya polisstation.

En titt på lokaliteterna.
I dagarna står Visby nya polisstation färdig att tagas i bruk. Ännu är man visserligen sysselsatt med några detaljer vad den tekniska inr redningen beträffar, men det står inte så länge på förrän den saken är ordnad.
Det är nedre våningen av polishuset, till vilken en del av polislokalerna äro förlagda. I våningarna över, vilka skola inrymma en dell nämder och kommunala expeditioner, pågå ännu arbetena, till vilka vi återkomma. Nybyggnaderna bredvid, alltså till vänster om huvudenträn, upptaga helt polislokaler, vilka sammanbindas med avdelningarna i portikhuset med genomgång.
Redan i morgon kommer den gamla polisstationen i rådhuset att utrymmas och den nya att tagas i besittning. Man har därvid icke så lång väg, ty det nya polishuset ligger ju som bekant tvärs över gatan och bildar ett litet kvarter för sig, begränsat av S:t Hansgatan, Klosterbrunnsgatan och Schweizergränd. Portiken vid S:t Hansgatan är alltså en integrerande del av polisens nya domäner.
Den nya polisstationen har självfallet blivit inredd på, ett sätt, som fyller höga fordringar på modernitet och bekvämlighet. Lokalerna äro ljusa och rymliga, och till och med arresterna eller med andra ord den avdelning, som i dagligt tal ofta benäms sinkabirum, ha fått, om icke precis hemtrevnad över sig så dock en, relativt sett, ändamålsenligare aspekt.
Huvudentrén till själva polisvakten är belägen vid Klosterbrunnstorg. Den gamla röda lyktan, som i decennier utgjort den förra polisstationens skylt, kommer inte längre att på kvällarna lysa över onda och goda, utan över den nya entrén kommer att inmonteras en ljusskylt med ordet polisstation. Innanför till vänster är stora polisvaktrummet beläget, alltså med fönstren Ltåt den lilla torgplånen, och från vaktrummet leda ett par svängdörrar till norra korridoren, där en brottmåls-arrest samt fem arrester för fyllerister äro belägna med cellfönstren vettande åt Klosterbrunnsgatan. I korridoren finns toajettrum samt klädskåp för arrestanterna. Från vaktrummet leder en dörr direkt ut till garaget, där polispiketbilen står färdig att rycka ut. En väg leder nämligen därifrån och fram till Schweizergränd.
Strax innanför entrén i korridoren rakt fram har överkonstapeln sin expedition, och till höger i kriminalavdelningen märkas två brottmålsarrester, ljusa och rymliga och avsedda för under längre tid anhållna eller vilka stå till polisens förfogande, som det brukar heta. Kraftiga galler svara för, att inte ens någon utbrytarkung kan taga sig ut därifrån. För Visby stads kriminalpolis finnes på motsatta sidan en särskild expedition, och statspolisen har en liknande expedition därinnanför. Genom en korridor kommer man så vidare fram till stadsfiskalens tjänsterum, till vilket särskild entré är från Schweizergränd. Ett litet väntrum finns jämväl, och genom en ljussignalanordning kan den som söker polischefen se om denne är upptagen för tillfället eller icke. I övre våningen, till vilken en trappa leder från norra korridoren, kommer man upp till polismännens stora, ljusa och trevliga samlings- eller dagrum, bredvid vilket finnes ett mindre rum. Ett särskilt toalettrum med bl. a. två duscher märkes även.
Under polishuset äro de bombfria valven belägna.

Gotlands Allehanda
Fredagen 11 December 1936
Nr 289

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *