Finsk skonare bärgad av gotlandsfarare.

En finsk skonare Sampo, som under de senaste dygnens svåra storm sprungit läck i Östersjön och på måndagsförmiddagen siktades drivande utanför Landsort, har nu lyckligen bärgats in till Nynäshamn, dit den anlände vid halv 4-tiden på eftermiddagen. Äran av bärgningen tillkommer en motorskonare Gustaf, kapten Olsson, som tog har veristen på släp och bogserade den in till Nynäshamn. Då Sampo påträffades låg hon så gott som i marvatten och större delen av däckslasten hade spolats över bord. Den åtta man starka besättningen, som nu är välbehållen i Nynäshamn, hade givetvis utstått stora vedermödor. Då Sampo kommit från kolerasmittad ort — Leningrad — måste besättningen först underkastas läkareundersökning.
Ännu ett finskt fartyg har lidit haveri under söndagens storm på Östersjön. Omkring kl. 5 på måndagseftermiddagen inkom finska ångaren Vera H., hemmahörande i Helsingfors, till Landsort och kallade på lots för att söka nödhamn. Fartyget, som var trälastat, hade under hårt arbete i den höga sjön på söndagsmorgonen sprungit läck och fått stark slagsida. Lotsen införde ångaren till Nynäshamn.
En verklig bragd utfördes på söndagen av kaptenen på en estländsk skonare, som ehuru segelsliten lyckades taga sig in på Furillens redd under rådande storm. Skonaren kom från Ösel och var på väg med 80 ton kalksten till Elbing, men hade blivit vinddriven och räddade sig nu som genom ett under inom Grauternas fyr till Furillen.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 10 oktober 1932
N:r 236

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *