Flygfotos av Gotlands fornminnen.

Början gjord v d Bulverket i Tingstäde träsk.
Under de senare åren har man på flera håll i vårt land sökt inventera de forntida minnesmärkena med tillhjälp av flygmaskiner. Synnerligen goda resultat ha därigenom vunnits och man har flerstädes, särskilt i slättlandskap, fått en serie flygfotos, som delvis kastat ett nytt ljus över fornlämningarna. Vad som väl närmast varit förebilden för detta arbete har varit luftfotograferingen i England samt Ch. Lindberghs beryktade flygupptagning av gamla ruiner och minnesmärken i de mellan amerikanska ödemarkerna.
Enligt vad som inhämtats har turen nu kommit till Gotland. Början gjordes nyligen med en serie försöksfotos av Bulverkets lämningar i Tingstäde träsk, där man ju också tidigare utfört en del experiment i samma riktning. Dessa sista försök äro utförda av chefen för flygvapnets skjutskola i Fårösund, löjtnant G. Hård, som från olika höjder. 39-70 m., tagit en följd av plåtar över de under vattenytan belägna timmerfyrkanterna. Fotograferingen, som företagits på major Zetterlings initiativ, och under dennes medverkan, har givit ett överraskande gott resultat och man har genom densamma klarlagt nya och intressanta detaljer i den komplicerade anläggningen. I samband med dessa flygningar ha även andra fornminnen på norra Gotland rekognoscerats Man planlägger nu att i samarbete med riksantikvarien utföra en systematisk luftfotografering av alla de större fornminnena på ön, vilka på detta sätt kunna nås. Arkeologerna vänta sig mycket av dessa arbeten, särskilt när det gäller de högt belägna fornborgarna samt de större grupperna av kämpagravar, vilkas utforskande, som bekant, just pågår.
Det kan nämnas, att löjtnant Hård tagit ej mindre än ett 500-tal luftfotos över Ölands fornlämningar och därvid riktat arkeologien med helt nya ej förut iakttagbara anläggningar. Och har han godhetsfullt förklarat sig villig att stå till vidare förfogande.
Om möjligt komma resultaten av flygfotograferingen att utställas i lämplig lokal i Visby.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 15 augusti 1932
N:r 187

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *