Fredrika-Bremer-förbundets gotlandskrets

hade i går afton sitt årsmöte i Flickskolan. Därvid föredrogos års- och revisionsberättelserna, och ansvarsfrihet beviljades. Styrelse och revisorer omvaldes. Till ombud vid förbundets årsmöte i Stockholm i slutet av mars valdes fruarna Gertrud Rodhe och Gunhild Carlson samt fröken V. Christiansson.
Ordföranden höll därefter inledningsföredrag till diskussion över ämnet »Frågan om förlossningshem på Gotland».
Därvid lämnades först en historik över vad som åtgjorts härvid i övriga delar av landet. I samband med utredning i frågan om moderskapsskydd hade en undersökning gjorts av hithörande förhållanden, varvid framkommit, att hygieniskt avseende verkliga missförhållanden för barnsängskvinnorna i landet vore rådande. Utredningen visar nämligen följande dystra statistik. 5 proc. av barnsängskvinnorna ha endast ett bostadskök, 50 proc. bo i ett rum och kök, 30 proc. i två rum och kök, och endast 15 proc. ha ’rymligare bostäder. Dock ha efter handen förlossningsanstalter upprättats i det ena länet efter det andra, vilka visat sig vara mycket anlitade. Gotland är det mest efterblivna länet i detta hänseende. on kommitte inom Röda korset hade föreslagit upprättande av ett provisoriskt förlossningshem i Visby. Landstinget 1930, hos vilket bidrag till ett sådant hade begärts, ställde dock frågan på framtiden. Men landstinget 1931 gav. efter framställning från lasarettsdirektonen, denna i uppdrag att göra en utrqdning i frågan i samband med lasarettets förestående imbyggnad.
Efter en livlig diskussion beslöt att senare på våren anordna ett offentligt möte, varvid kvinnorna skulle få tillfälle att framföra sina önskemål om barnbördsvårdens ordnande på Gotland.
Mötet, som var talrikt besökt och där representanter för de olika politiska partierna vore närvarande, avslutades med tesupé, varvid musik utfördes.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 27 februari 1932
N:r 48

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *