Från landsbygden.

Södra Gotland, 23 Mars.
Ett hotande tillbud till eldsolycka yppade sig i fredags förmiddag i J. Hanssons vädersåg å »Hundlanser» i Vamlingbo, En person, sysselsatt med malning i en närbelägen qvarn, såg rök uttränga vid takåsen och genom Ööppningarne vid vingaxeln, men fäste intet afseende dervid, då ban trodde ägaren sysselsatt med något reparationsarbete eller dyl. ione i huset, förr än ett par andra personer med körslor kommit till sågen och fannit dörrarna låsta men rök uttränga, Anande oråd meddelade de sig med mannen i qvarnen och med förenade krafter sprängdes ena väggen och de lycaades intränga i huset, der de möttes af en rök så stark, att det var omöjligt urssilja föremålen eller eldens härd. Sedan röken något skingrat sig, sågs det briona i eågduss och timmer, hvilket snart släcktes då riklig tillgång på vatten fans i närheten. Elden påstås hafva oppkommit genom ovarsamhet, I torsdags hade Hansson sågat och derander uppgjort eld i en provisorisk eldstad bestående af eu gammal jernspissl uppstäld på en ställning af trä. Omkring niotiden på qvällen slutades arbetet för dagen och elden släcktes, men troligen har den starkt uppvärmda jernskifvan antändt träställningen, hvilken förtärts, så att spiseln föll omkull och delade sig i flere bitar.

Burs, 25 Mars.
Ett nykterhesmöts var utlyst att hållas här i måndags, men predikanten, herr Nordqvist från Ångermanland, kom icke, I sista stund kom bud från herr Fredin i Linde att herr Nordqvist icke kom; men då var redan skolsalen fullsatt af väntande åhörare, För att de ej alldeles skulle ha gått förgäfves, ombads kyrkoherden Åsberg att i stället hålla ett föredrag, hvilket han äfven gjorde,

En riktig eftervinter ha vi fått. Ännu ligga snödrifvor höga som hustaken och med undantag af några bara fläckar, der snön ej fastnat, hafva vi ett ypperligt före, Kölden var mycket bitter. Flere af våra älsklingar stararne ha hittats döda af svält.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *