Från landsbygden.

Klinte arbetareförenings sjuk och begrafningskassas delägare bade söndagen 25 sistlidne Januari sitt första ordinarie sammanträde för i år. Af revisorsberättelsen upplystes, att under det gångna året uttaxerats sjukhjelp för 114 veckor och 3 dödsfall krovor 833. Utbetald sjukhjelp till 45 medlemmar kr. 570. Begrafningsbjelp kr 150. Kassabehållning vid årets slut utgjorde kronor 1189: 92. Under året ha genom afflyttning från orten 20 delägare utgått ur föreningen, och var vid årets slut medlemsantalet 115.

Fleringe, 2 Februari.
»Den gamle gotländske sångareveteranen» är död, så ljuder budskapet; den gamle frejdade sångaren, klockaren och f. d. sergeanten Detlof Veström har samlats till sina fäder; så klagas härute vid våra kuster. Hvarför klagar man då? Jo, derför att han saknas; ty det är sällsamt att få höra en stämma så ren och klar, med sådant omfång och dock så fyllig; en gåfva som han till det sista fick bibehålla. Han var ock vida känd för sin sång, och under den gamla exercisens tid var han städse norra bataljonens »kapallmästare» och det var ej rådligt för andra bataljonen att vid »korum» börja psalmen innan Veström begynt, ty i så fall hade de fått pausera en strof för att få sällskap med honom, och vänta måste de ofta, ty brådtom hade han aldrig; nej, han var en pörsonifikation af lugn och sans. Flere gånger har han ock af kyrkoherdarne kallats till åtskilliga kyrkor för att låta sin stämma ljuda och allra sist förliden höst besökte han en större grannförsamling.
Den öfver 80-årige gubben föll på sin post, utan att någon fick säga honom ett »tack för god vakt», Efter att hafva tjenstgjort söndagen 25 Jan, på vanligt sätt, träffades han följande dag af ett slaganfall, som beröfvade honom hans röst för alltid och förlamade högra sidan jämte synen på ena ögat. Så kämpade lifvet och döden nära en vecka och — döden vann söndagen 1 Februari.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *