Landsbygden.

Boge, 30 Januari.
Ett räfskall var i dag anordnadt i Boge dels genom tillkännagifvande medels kungörelse i Boge kyrka och dels medelst anslag i »glasskåpat» i Slite, hvilket hade till följd, att inemot ett 30-tal skyttar och ett hundratal dreffolk, utrustade med lurar, »?u?slarfvar», käppar och gärdesgårdsstörar hade infunnit sig. Efter ett noga skärskådande af de italrik mängd utkomna Gotlandskartorna, hade hvar och en, såväl skyttar som dreffolk, klart för sig hvar de borde framgå, ledda af tre gamla och i sådana fälttåg pröfvade flygelschefer, hvar och en af dem försedd med instruerade flygeladjutanter och dito flygelkarlar.
Allt var sålunda väl ordnadt, men största svårigheten var att få de tvänne drefarmarna, en från norr och en från vester, att sammansluta sig. Efter många »marsch framåt!» och »halt!» lyckades någorlunda att förena de båda vid den afgörande dtabbningen, ty att det skulle komma att gå »hett under sköldarne till», hade hvar och en klart för sig, eftersom vår mickel gifvit os den äran att visa sig en och annan gång framtör skallet och ett och annat »pass opp» lät höra sig från anföraren.
Allt tycktes således få en lycklig utgång, helst som man visste att de talrika skyttarne voro väl placerade. Men »hast du mir gesehen!» Det misslyckades dock, trots alla goda beräkningar och anordningar ty — vinden var o88 emot. Räfvarne hade vädrat skyttarne och kröpo beskäftigt emellan det tätt stående dreffolket, den ene blott erhållande ett på långt håll aflossadt kastskott. Biott rädslan gjorde sannolikt att han vid skottlossningen föll omkull. Att nodslagenhet och modlöshet skulle råda hos så väl skyttar som dreftolk var derför att emotse, men då vi något »snopne» råkades och tal blef om hvarest vi skulle tömma den af ene flygelschefen frikostigt anordnade »upptagaren», voro alla villiga att göra ett. återskall då ju »vind var i seglen», och, trotsande svårigheten att röra sig i skogen, verkstäldes en sådan med det resultat, att de tvänne iskallet varande räfvarne fäldes, den ene af den frikostige anföraren sjelf med ett skott, den andre efter salutering at 6—7 skott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *